2024. május 7. - Gizella

Gitárvirtuóz a fővárosban

Magyarország meghódítására készül Lenny Kravitz: a világ legkarizmatikusabb rock énekeseként emlegetett zenésze kedden a budapesti Papp László Sportarénában lép rajongói elé - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.
2008. július 20. vasárnap 17:52 - Hírextra

Lenny Kravitz az egyik legváltozatosabb és legtermékenyebb előadó: saját maga és világsztárok - közöttük Madonna, az Aerosmith és Mick Jagger - számára is a legkülönfélébb stílusokban szerzett dalokat. Több hangszeren játszik, gitározik, zongorázik, dobol és énekel.

Az 1964. május 26-án, New Yorkban született Kravitz Los Angelesben töltötte gyerekkorát. Miután szülei népszerű tévés személyiségek voltak, már gyermekként olyan legendás zenészekkel találkozott mint Duke Ellington vagy Miles Davis. Tinédzser koráig a híres Kaliforniai Gyerekkórus tagja volt, gimnazistaként viszont a rock'n roll jobban érdekelte. Legnagyobb példaképének Prince-t tekintette. A nyolcvanas évek második felében New Yorkba költözött. Ebben az időszakban már inkább a klasszikus rock és a funky vonzotta, olyan előadók voltak rá hatással, mint Jimi Hendrix, a Led Zeppelin, Curtis Mayfield és a Beatles.

Kitartó munkájának és próbálkozásainak köszönhetően szerződést kapott a Virgin Records kiadónál, ott jelent meg debütáló lemeze Let Love Rule címmel 1989-ben. Annak ellenére, hogy nevét szinte még senki sem ismerte, a korong meglepő sikereket ért el. Bár a kritikusok bírálták "retro" kinézete miatt, Lenny sajátos megjelenésével és erőteljes hangzásával a kilencvenes évek kultikus figurája lett.

Második nagylemeze 1991-ben, Mama Said címmel látott napvilágot. A világhírnevet harmadik nagylemeze, az 1993-ban megjelent Are You Gonna Go My Way? hozta meg számára. A címadó dal valóságos rockhimnusszá vált. Negyedik stúdióalbumával kisebb hullámvölgybe került, majd 1998-ban az 5 című lemezzel tért vissza. Új, elektronikus hangzásvilággal próbálkozott, Fly Away című dala majdnem egy éven át vezette a különböző slágerlistákat. 2000-ben egy válogatáslemeze, 2001-ben Lenny címmel stúdióalbuma jelent meg. Zsinórban nyerte a Grammy-díjakat a legjobb férfi rock előadó kategóriában.

A 2004-es Baptism album után négy évvel, idén februárban jött ki Time For Love Revolution című anyaga, amely a kritikusok és a közönség szerint is visszatérés az igazi, rockos Lenny-hangzáshoz, szövegvilága a szerelem, a spiritualitás és a politika témakörét boncolgatja.

Lenny Kravitz először jár Magyarországon, két napot tölt Budapesten. A hírek szerint magával hozza 19 éves lányát, a színésznői babérokra törő Zoe-t is - közölte a magyarországi koncertet szervező Live Nation.

A Love Revolution című turnén nincsenek látványos díszletek, vokalisták vagy táncosok. A több mint két órás show-hoz Lenny hét tagú zenekara - dobos, gitáros, basszusgitáros, billentyűs és több fúvós - ad hátteret. A színpadon szerephez jut egy üvegzongora és néhány konga is, mindegyiken az énekes játszik a koncert különböző részeiben.

Miután az év elején Lenny Kravitz tüdőgyulladással kórházba került, különösen figyel egészségére, az öltözőjében például tilos bekapcsolni a légkondicionálást és senki nem dohányozhat a közelében.
Lenny Kravitz koncertjét Anna & Barbies fél órás programja vezeti fel az Aréna színpadán.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását