2024. március 29. - Auguszta

Színházi és filmes mesterkurzus indul

A színház és a film világába is bepillanthatnak a Magyar Író Akadémia (MÍA) ősszel induló mesterkurzusainak diákjai; a filmrendezők mesterkurzusán például olyan szerzők avatják be a hallgatókat műhelytitkaikba, mint Bacsó Péter.
2008. június 17. kedd 18:18 - Hírextra

A színházi és drámaírói mesterkurzus első szemesztere elméleti és gyakorlati oktatásból áll, míg a második szemeszterben Békés Pál és Kárpáti Péter írásgyakorlatot és drámaírást tanít - mondta Oroszlán Éva, hozzáfűzve, hogy a 11. kurzust követően a hallgatóknak egy drámaszinopszist vagy készülő drámájuk egy részletét kell bemutatniuk. Megemlítette, hogy terveznek közös színházi látogatást, és egy-egy színházi próba rejtelmeit is fel szeretnék tárni a résztvevők előtt.

A programvezető hangsúlyozta, hogy az október 25-én induló oktatás célja az íráskészség fejlesztése, de segítséget nyújthat a színházba járóknak is egy-egy darab megértésében.
A színházi és drámaírói mesterkurzus oktatója lesz Békés Pál és Kárpáti Péter mellett Müller Péter, Forgách András, Radnóti Zsuzsa, valamint Spiró György - tette hozzá.

Oroszlán Éva az október 4-én kezdődő filmrendezők mesterkurzusáról szólva azt emelte ki, hogy a 12 alkalomból álló képzés nem technikákat oktat, hanem szemléletet ad, és testközelbe hozza a filmes szakma legismertebb képviselőit, bepillantást enged műhelytitkaikba, élményeikbe, tapasztalataikba.

A mesterkurzus diákjai olyan rendezőktől tanulhatnak, mint Bacsó Péter, Enyedi Ildikó, Kamondi Zoltán, Koltai Lajos, Makk Károly, Sándor Pál, Szomjas György, Tímár Péter és Török Ferenc.
A programvezető tájékoztatása szerint Kornis Mihály saját mesterkurzusán október 4-től december 6-ig nyolc előadást fog tartani. A József Attila-díjas író, színműíró óráin olyan kérdéseket vet fel, melyek a mai gondolkodásban, a hétköznapokban fontosak lehetnek. Érinti egyebek mellett a szeretetet, barátságot, az önálló gondolkodást, a közéletet, a politikai, gazdasági hatalmat, az isten-kérdést vagy az önismeretet - jegyezte meg Oroszlán Éva.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását