2024. május 2. - Zsigmond

Jövő kedden egyeztett Gyurcsány az SZDSZ-szel

Jövő héten kedden találkozik az SZDSZ vezetőivel Gyurcsány Ferenc. Ezt maga a kormányfő jelentette be az MSZP-frakció ülésének szünetében, kedden Budapesten.
2008. június 17. kedd 15:05 - Hírextra
A találkozón abban kell egyetértésre jutni, melyek azok a konkrét intézkedések, amelyekkel a gazdaság dinamizálása kormányzati vagy egyéb eszközökkel ösztönözhető, de határozni kell adó- és járulék kérdésekben is - közölte a kormányfő újságírókkal.

Gyurcsány Ferenc az egyeztetés kérdései közzé sorolta azt is, hogyan lehet az állami költségvetés kiadási oldalán olyan takarékos politikát folytatni, ami lehetőséget teremt a munkát terhelő adók és járulékok csökkentésére, illetve hogyan lehet munkára ösztönző szociális rendszert kialakítani.
Arra a kérdésre, hogy a tárgyalások vezethetnek-e új koalícióhoz, Gyurcsány Ferenc azt mondta: a tárgyalásoknak elsősorban olyan politikához kell vezetniük, amelynek az az eredménye, hogy Magyarországon jobban megéri dolgozni.

Hozzátette: "én amennyire látom, ma nem a koalícióról beszélgetünk. Fodor Gábor és köztem hétvégén egy hosszú beszélgetés zajlott (...), be kell valljam nem erről esett szó".

Mint mondta, arról beszélgettek, hogyan gondolkodik az SZDSZ az adó- és járulékrendszerről, mi a véleménye arról a vitáról, ami az MSZP és a Fidesz között kialakult a nyugdíjak kapcsán.

Gyurcsány Ferenc szerint abban nincs vita a két párt között, hogy ma aki az országot akarja szolgálni, az nem hatalmi spekulációkba fog, hanem világosan beszél az adókról, a szociális rendszerről.

Úgy vélte, kerülni kell mindenfajta radikalizmust, mert "a radikális szövegelésből előbb utóbb radikális cselekvés lesz. Magyarországnak meg nem radikális cselekvésre, hanem nyugodt, elkötelezett cselekvésre van szüksége."

A kormányfő közölte azt is, hogy jövő hét pénteken Dobogókőn ismét konzultál az MSZP-frakció vezetőivel, az MSZP elnökségével és a kormány tagjaival.

Megjegyezte, nem egyszeri konzultáció lesz az SZDSZ-szel a Parlamentben, hanem folyamatos párbeszédet terveznek a következő hónapokban.

Beszélt arról is, hogy át kell gondolni a szociális segélyezés rendszerét. A munka nem lehet büntetés, hanem a tisztességes, normális élet velejárójának kell lennie - mondta.

Hozzátette: az MSZP-frakció álláspontja a kormányéhoz hasonló, vagyis a szociális ellátásokra fordított összegeket nem kell csökkenteni, de ügyelni kell arra, hogy ezek az ellátások azokat érjék el, akik nem tudnak dolgozni. Elmondta, a segélyeket olyan formában kell nyújtani, hogy a munkakeresésre ösztönözzenek.

A miniszterelnök szerint a frakció támogatja azt, hogy átfogó, a növekedést pártoló programot kell alkotni, amelyben az adó és a járulék kérdések épp úgy szerepelnek, mint a szociális rendszer megújítása.

Gyurcsány Ferenc kitért arra, hogy ma a szociális ellátórendszeren belül a nyugdíjakra és a családtámogatásra költik a legtöbbet.

Mint mondta, nem értenek egyet a nyugdíjszabályok megváltoztatásával és azzal, hogy ezeket a forrásokat csökkentsék. Lehet nagyobb gazdasági növekedés, nagyobb adócsökkentés, ha visszaveszik ezeket a pénzeket, de ezt a szocialista párt nem támogatja - fűzte hozzá.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, a legnagyobb ellenzéki párt elnökének kiszivárgott mondatai szociális sokkterápiát javasolnak, és ehhez az MSZP nem tud hozzájárulni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását