2024. április 26. - Ervin

Demszky elégedett

Az egészségügy és a szakképzés reformjának szükségességét hangsúlyozta Demszky Gábor és Horváth Csaba a főváros 2007-es humánpolitikájának értékelése során csütörtökön Budapesten. Demszky Gábor (SZDSZ) elmondta: a főváros új utakat keres a működés reformj
2007. december 13. csütörtök 19:29 - Hírextra

Demszky Gábor példaként a 14 fővárosi fenntarású színházat említette, amelyeket - 86 százalékos kihasználtság mellett - ebben az évben 1,6 millióan látogattak.

A főpolgármester szerint fenntartásuk az évi 10 milliárd forintos állami és fővárosi támogatás mellett is nehezen finanszírozható, ezért a gazdálkodási struktúra reformja szükséges. Eszerint a színházak fenntartása 2009-től normatív finanszírozási rendszerben történne. Demszky Gábor hozzátette: a teátrumok igazgatói állásait pályázat útján kívánják betölteni.

(Bőhm András, a Fővárosi Önkormányzat kulturális bizottságának SZDSZ-es elnöke a sajtótájékoztató előtt jelentette be, hogy a közigazgatási hivatalhoz fordul, mivel a főpolgármester felfüggesztette a bizottság azon döntését, amellyel pályázat nélkül nevezték ki az Új Színház, a Madách Színház és a Mikroszkóp Színpad igazgatóit. Bőhm András szerint "nem felel meg a tényeknek" Demszky Gábor azon érvelése, miszerint a bizottság döntése ellentétes az új színházi koncepcióval.)

Az oktatásról szólva a főpolgármester elmondta: 8 év alatt 28 százalékkal csökkent a szakközépiskolába és szakiskolába járó diákok száma, emiatt át kell alakítani a szakképzési rendszert. A főváros ezért Térségi Integrált Szakképző Központokat (TISZK) hoz létre, ezek egyike - az észak-pesti - már elkészült, a belvárosi pedig a jövő év elején nyílik meg. A tervek szerint 2010-ig további 6 TISZK-et hoz létre a főváros mintegy 7 milliárd forintos ráfordítással.

Demszky Gábor óriási többlettehernek nevezte azt, hogy 21 ezer Pest megyéből a fővárosba bejáró diák oktatását az agglomerációs önkormányzatok helyett Budapest biztosítja. A városvezető szerint a kormány által biztosított normatíva erre nem elég, ezért további állami költségvetési támogatás szükséges. A főváros egyébként éves költségvetésének körülbelül 10 százalékát, 55 milliárd forintot költött 2007-ben az oktatásra.

"Életképes egészségügyi ellátást igyekszünk fenntartani Budapesten" - tért át az egészségügyre a főpolgármester, aki azt mondta: a főváros határozottan fellép a budapestiek érdekében az egészségügyi reform vadhajtásai ellen is.

Demszky Gábor beszélt a Szent János, a Szent Margit és a Budai Gyermekkórház integrációjáról, illetve az Országos Baleseti és Sürgősségi intézet (OBSI) és a Péterfy Sándor utcai kórház feladatainak átcsoportosításáról is.

Horváth Csaba (MSZP) humánpolitikai főpolgármester az egészségügy átalakításának okai között az elavult intézményrendszert, a lakosság egészségügyi állapotát, a rosszul kihasznált erőforrásokat, a méltatlan munkakörülményeket, a lakossági elégedetlenséget és a költségvetési kényszert nevezte meg.
A szocialista politikus szerint az oktatásban a csökkenő tanulólétszám igényelte az átalakítást. A cél az, hogy az üres férőhelyek fenntartása helyett az intézményekben tanuló diákok oktatásának fejlesztésére fordítsák az erőforrásokat - tette hozzá a főpolgármester-helyettes.

Horváth Csaba a kultúra területén a jövő évi teendők között az új színházi koncepció végrehajtását, a nemzetközi kulturális kapcsolatok fejlesztését, a Közraktárak kulturális tartalommal való megtöltését, az Erzsébet téri Gödör átvételét és befejezését, valamint a Roma Kulturális Központ létrehozását sorolta fel.

A humánpolitikai főpolgármester-helyettes munkájáról szólva Demszky Gábor kifejtette: "határozott és erélyes" reformintézkedéseket várt Horváth Csabától, akinek tevékenységével "alapvetően elégedett".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását