2022. május 28. - Emil, Csanád

Mátyás király Tatán

Az álruhás Mátyás királyt kísérhetik el "országjárásán" a tatai várban pénteken megnyílt, Mátyás országa című vándorkiállítás látogatói. A Reneszánsz Évhez kapcsolódó tárlatot augusztusig láthatja Tatán a közönség.
2008. június 14. szombat 06:58 - Hírextra

A kiállításon korabeli bútorok, viseletek és más tárgyak elevenítik fel a reneszánsz világát. A séta során az álruhás Mátyás és vele a látogató bepillanthat a kor paraszti kultúrájába, a mezővárosok és a királyi városok falai mögé, valamint az egyházi élet részleteibe is - mondta el a tatai Kuny Domokos Múzeum igazgatója, Fülöp Éva Mária az MTI-nek.

Az érdeklődők korhű ruhába bújhatnak, páncélt ölthetnek, kipróbálhatják, mekkora erőfeszítés kell egy számszeríj felhúzásához. A hangulatot a helyszínekhez illő zajok és videóvetítés fokozza.
A tatai vár Zsigmond és Mátyás korában kedvelt királyi nyaralóhely volt, Mátyás a húsvéti és pünkösdi ünnepek során gyakran rendezett itt vadászatot - hangsúlyozta a múzeumigazgató.

A Megyei Múzeumok Igazgatóságainak Szövetsége segítségével létrejött kiállítás augusztusig marad Tatán, majd további hat múzeumban láthatja a közönség: a tervek között szerepel a tárlat bemutatása Zalaegerszegen, majd Lendván, több tiszántúli városban és egy erdélyi helyszínen is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását