2024. április 25. - Márk

Erzsébetről zenélnek

A Szent Erzsébet Misztériuma című oratorikus életrajzot mutatják be november 18-án Budapesten, a Bosnyák téri Páduai Szent Antal templomban Palya Bea, a Budapesti Énekes Iskola női kara, valamint a Szent Efrém Férfikar tolmácsolásában - tájékoztatták a sz
2007. november 6. kedd 11:14 - Hírextra

Az ingyenes koncertet abból az alkalomból tartják a zuglói templomban, hogy 800 éve született Erzsébet királylány, aki Lajos őrgróf felesége lett, rövid életét a szegények támogatásának szentelte, kórházat és gyermekmenhelyet is alapított, gyakran böjtölt, számos csoda fűződik a nevéhez. Erzsébetet 1235-ben avatta szentté IX. Gergely pápa - olvasható az írásos összegzésben.

A 19 éves korában elhunyt Erzsébetről szóló különleges zeneművet a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, valamint az Ungarischer Akzent, a Németországi Magyar Kulturális Évad keretében már bemutattak Eisenachban, a zuglói koncert után 10 nappal pedig a berlini Passionskirchében is hallhatja a közönség a darabot.

A Szent Erzsébet Misztériuma alcímének ezt adta Meskó Zsolt szövegíró: a legenda és a modern nő, zenében és prózában.

Az oratorikus életrajz korabeli egyházi énekek, népdalok, az Erzsébetről írott klasszikus művek, valamint prózában életrajza és a legendák alapján idézi meg a szent alakját. A történetben helyet kap egy XXI. századi szemlélő is, aki Erzsébet alakját próbálja megfejteni, kideríteni, miért is klasszikus ideál és modern nő egyszerre.

A mű zenei része fiatal női hangra épül, a szólamot Palya Bea népdalénekes énekli. Őt kíséri a 16 tagú, régi egyházi zenék tolmácsolásában elhivatott Szent Efrém Férfikar, valamint a Budapesti Énekes Iskola női kara - olvasható az összegzésben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását