2024. április 29. - Péter

Elhunyt John Dankworth

Elhunyt Sir John Dankworth szaxofonos. A zenészt, aki több mint fél évszázadon át a brit dzsesszélet egyik vezető alakja volt, 82 éves korában, szombaton érte a halál.
2010. február 8. hétfő 07:07 - HírExtra
John Dankworth karrierje során olyan dzsesszlegendákkal dolgozott együtt, mint Nat King Cole, Ella Fitzgerald és Oscar Peterson, az ő nevéhez fűződik a 60-as évekbeli brit kultsorozat, a The Avengers főcímdala is.

Dankworth egy londoni kórházban hunyt el rövid betegség után szombaton. Halálhírét felesége, Cleo Laine énekes közölte azon a koncerten, amelyen a férjével alapított koncerthelyszín, a The Stables fennállásának 40. évfordulóját ünnepelték.

Stephen Clarke, a klubot működtető alapítvány vezetője nyilatkozatában úgy vélte: méltó tisztelgés volt Sir John emléke előtt, hogy halálának napján a színpadon ünnepeltek számos olyan muzsikus közreműködésével, akivel ő maga is sokat zenélt.

John Dankworth 1927-ben született a dél-kelet angliai Essex-ben. Eredetileg klarinéton kezdett el játszani, 17 évesen lett a londoni királyi zeneakadémia, a Royal Academy of Music hallgatója. Charlie Parker amerikai dzsessz-szaxofonos hatására hangszert váltott, és hamarosan elkezdett komponálni, valamint lemezfelvételeket készíteni az Atlanti-óceán mindkét partján.

1959-ben Dankworth és zenekara az Egyesült Államokban kezdett turnézni, együtt játszottak Duke Ellingtonnal is, akivel közeli barátok lettek. Az 1960-as években számos filmzenét is írt, nevéhez fűződik például a Szombat este, vasárnap reggel zenéje, valamint a kultikussá vált kémsorozat, a The Avengers főcímdala.

Dankworth, akit zenei munkásságáért 2006-ban lovaggá is ütöttek, 1950-ben ismerkedett meg feleségével. Nyolc évvel később házasodtak össze, gyermekeik, Alec és Jacqui mindketten dzsesszzenészek.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását