2024. április 29. - Péter

Simon ismertette a foglalkoztatás-bővítési stratégiát

Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára magasrangú delegáció élén vesz részt június 11-13. között a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) éves közgyűlésén Genfben.
2008. június 12. csütörtök 14:29 - Hírextra
A delegáció tagjait a magyar munkaadói, munkavállalói szervezetek képviselői mellett parlamenti bizottsági elnökök és elnökhelyettesek alkotják, akik külön tárgyalásokat is folytatnak az ILO munkatársaival.

Simon Gábor tegnap a közgyűlésen hozzászólásában üdvözölte az ILO erőfeszítéseit, amelyet a tisztes munka érdekében tesz, egyúttal kiemelte, Magyarország számára is prioritás a tisztességes munka biztosítása, a feketemunka visszaszorítása. Hangsúlyozta, Magyarország egyik fő célkitűzése a foglalkoztatás bővítése. A 2008-2010 közötti időszakra vonatkozó szakmai stratégia középpontjában öt elem áll: az álláskeresés, munkavállalás ösztönzése integrált foglalkoztatási-szociális rendszerrel; a komplex rehabilitáció új rendszere a megváltozott munkaképességű emberek számára munkaerő-piaci reintegrációjuk ösztönzésével; a munkaerő-kereslet elősegítése célzott járulékkedvezményekkel a hátrányos helyzetű térségekben, csoportokban; a be nem jelentett munkavégzés kifehérítése ösztönzőkkel és szankciókkal; valamint a nemi megkülönböztetés csökkentése, így a nők hátrányára megmutatkozó átlagosan 11 százalékos bérkülönbség mérséklése.

Simon Gábor kifejtette, Magyarország olyan társadalmat kíván építeni, amely a munkán és a családok szociális biztonságán alapul, ahol a rászorulók lehetőséget kapnak a felzárkózásra. Magyarország a kitűzött célokat hatékony társadalmi párbeszéd során kívánja elérni a szociális partnerekkel összhangban. Az államtitkár megerősítette, Magyarország elkötelezett az ILO budapesti szubregionális irodájának fejlesztésében – ezt jelzi az is, hogy a kormány az épület felújíttatását hamarosan befejezi, így korszerűbb munkakörülmények között dolgozhatnak a munkatársak.

Simon Gábor kétoldalú tárgyalásai során találkozott Kari Tapiolával, az ILO végrehajtó igazgatójával, Juan Somaviával, az ILO főigazgatójával, valamint Petra Ulshoeferrel, az ILO európai és közép-ázsiai régiós igazgatójával. A megbeszéléseken elhangzott: az ILO számít Budapestre az európai régió együttműködésének megerősítése terén, amelyben Magyarország kész vezető szerepet vállalni. 2009 februárjában tartják Lisszabonban a következő regionális konferenciát, ahol a 2005-ös budapesti kongresszus kedvező tapasztalatait is fel kívánják használni. Jövőre lesz az ILO létrehozásának 90. évfordulója, amelyre Magyarország is saját rendezvénnyel készül majd. Szó esett még a foglalkoztatáspolitika általános kérdéseiről, Magyarország álláspontja szerint elsőrendű fontosságú a foglalkoztatás bővítése és annak összekapcsolása a versenyképesség fejlesztésével, valamint a szociális védelem erősítésével. E témákat az ILO is kiemelt figyelemmel kezeli, a tapasztalatokat kölcsönösen meg kívánják osztani.

Kiadó: Szociális és Munkaügyi Minisztérium
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását