2024. május 3. - Tímea, Irma

Demszky fizettetne a Szigettel

Az önkormányzati érdeksérelem miatt Demszky Gábor megvétózta a fővárosi önkormányzat szakbizottsága által a Sziget fesztivál Kft. részére biztosított három évi ingyenes közterület-használati engedélyt - tudta meg az MTI csütörtökön városházi forrásokból.
2008. június 12. csütörtök 14:32 - Hírextra
Ughy Attila (Fidesz) a városképvédelmi bizottság elnöke elképesztő dolognak tartja, hogy Demszky Gábor több mint egy hónappal azután függesztette fel a bizottsági határozat végrehajtását, hogy a főpolgármester hivatalának szorgalmazására, a többi nagyrendezvénnyel egyidejűleg ingyenes közterület-használati engedélyt adtak a Szigetnek.

Hozzátette, érdekes jogi helyzet következhet be, ha a Sziget szervezői a már hetek óta aláírt szerződés birtokában a bíróságra mennek.

A főpolgármester a bizottsági döntés végrehajtását felfüggesztő levelében megállapítja, hogy a Sziget fesztivál az elmúlt 15 évben - amellett, hogy Európában is jegyzett, rangos könnyűzenei rendezvénnyé vált - sokak számára profitábilis üzleti vállalkozás is egyben.

Megjegyezte, hogy miközben egyre csökken a fesztiválon a hazai és a budapesti látogatók száma, a fesztivál vitathatatlan környezeti hatásait Budapest lakóinak kell viselniük. Demszky Gábor hangsúlyozta, hogy egy önmagában is életképes üzleti vállalkozás támogatásának, az ingyenes közterület-használat biztosításának nincs létjogosultsága.

Ehelyett inkább az indokolt, hogy a jelentős mértékben az önkormányzat támogatásával sikeressé váló, a fennmaradását a budapestiek türelmének és nyitottságának is köszönhető rendezvény szervezői a jövőben ne ellenérték nélkül használják a közterületet.

A főpolgármesteri hivatal vállalkozási ügyosztályán az MTI-t arról tájékoztatták, hogy egy évre a több mint 60 ezer négyzetméternyi közterület használatáért áfával együtt 2,6 milliárd forintot kellene fizetnie a cégnek, amely a korábbiakhoz hasonlóan idén is három évre kérte, illetve kapta meg az ingyenes közterület-használatot.

Az MTI információi szerint a főpolgármester döntéséhez hozzájárult az adóhivatal jogértelmezése is, ami az ingyenesen biztosított közterület-használattal összefüggő áfafizetéssel foglalkozik.
Ughy Attila közölte, hogy a szakbizottság jövő heti ülésére előterjeszti a főpolgármestertől kapott levelet. Hozzátette: abban az esetben, ha a bizottság nem értene egyet a főpolgármester álláspontjával, a hónap végén a Fővárosi Közgyűlés hoz majd végleges döntést ez ügyben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását