2024. május 17. - Paszkál

Legfeljebb erkölcsi győzelmet arathat a Danubius az ORTT felett

Hiába hördült fel az ország a Fővárosi Bíróság (FB) tegnapi, az ORTT-t a tavalyi rádiófrekvencia-pályázat bonyolítása miatt elmarasztaló elsőfokú döntése nyomán, a magyar jogrendszer sajátossága folytán nagyon úgy néz ki, hiába próbálkozik a Danubius a tavaly november közepén elbukott sugárzási engedélye visszaszerzésével.
2010. január 6. szerda 14:59 - Nagy András
Tegnap délután óta ismét a sokak által átkozott, mások szerint ugyanakkor üdvözítő rádiófrekvencia-pályázat tartja lázban az országos médiafelületeket. Az ügyben hozott novemberi ORTT döntés után több, mint két hónappal történt felmelegedés apropóját az adja, hogy a tenderben vesztes Danubius Zrt. az ORTT, illetve a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen indított polgári perében első fokon ítéletet hirdetett tegnap a Fővárosi Bíróság.

Az FB az ítélet szóbeli indoklásában kimondta, hogy jogszerűtlen volt az ORTT részéről befogadni és elbírálni az új rádiót üzemeltető Advenio Zrt. pályázatát annak tulajdonosi szerkezete miatt. (A cégre közvetve befolyással van a jobboldalhoz köthető Lánchíd Rádió – a szerk.)

Miről dumál a Danubius?
A Danubius Rádió által az ORTT, illetve a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen indított polgári perben a felperes a médiatörvény megsértésére hivatkozva a pályázat jogellenességének, illetve az az alapján kötött szerződés semmisségének megállapítását, és az eredeti állapot helyreállítását kérte/kéri a bíróságtól, amelynek következtében a Class FM-nek azonnal el kellene hallgatnia.
MTI
Ez ugyanakkor korántsem jelenti azt, hogy rövidesen elhallgat az utóbbi időben egyre klasszabb Class FM, s visszaáll a november 18-a előtti status quo. Az FB által első fokon most elmarasztalt ORTT ugyanis ebben a perben nem kötelezhető a médiahatóság és az Advenio közötti létrejött szerződés felmondására, sőt a rádió- és tévétestület jelenlegi első embere, a Fidesz által a delegált Szalai Annamária a tegnap esti MTV híradóban még azt is vitatta, hogy a Majtényi László lemondása óta általa dirigált ORTT, illetve az Advenio lenne az elsőfokú eljárás vesztese.

Mégis, mire számítsanak ezek után a rádióhallgatók? Elképzelhető, hogy - esetleg egy jogerős bírósági ítélettel a markában - a Danubius visszaszerezze a 2009 végén tizenkét év után elbukott országos sugárzási jogát? Strasser Tibor polgárjogász az FB írásos ítéletének hiányában ugyan óvatosan foglal állást, ugyanakkor állítja: erre vajmi kevés az esély.

Végeredményben ugyanis ebben az ügyben közigazgatási jellegű döntés születhet, márpedig a polgárjog szabályai a közigazgatásra nem úgy vonatkoznak egy szerződéskötés vonatkozásában, mint rendesen. Ezért aztán vakarja most a fejét mindenki, hogy mi itt az igazság, de Strasser szerint nagyon könnyen elképzelhető, hogy a jog nem ad lehetőséget a döntés visszacsinálására, akár helyesen, akár helytelenül járt el az ORTT. Strasser szerint, ha egyszer az ORTT már meghozta döntését, szinte képtelenség, hogy az megváltozzon.

Maradhat esetleg a Danubius részére meghatározott anyagi kártérítés, ám a HírExtra által megkérdezett jogász szerint ennek realitása is erősen kérdéses, hiszen ez esetben is előállhat az, hogy a közigazgatási ügyekben elkövetett károkozás más elbírálás alá esik, mint a polgárjogi esetekben. „Az egy elég síkos terület” – foglalja össze a lényeget Strasser, megemlítve, hogy még klasszikus közbeszerzések esetén is előfordul, hogy utólag már nincs mód a hibás eljárás miatt károsult pályázók kárpótlására, illetve a projekt visszacsinálására.

Az ORTT számíthat esetleg valamiféle elmarasztalásra a perek lezárultával? – kérdeztük végül a jogászt, aki erre azt mondta, erkölcsi értelemben mindenképp, amennyiben a bíróság jogerősen is kimondja, hogy jogszerűtlenül járt el a két országos frekvencia újraelosztásakor. Személyes, vagy kollektív testületi felelősséget azonban nagyon nehéz lesz megállapítani, így a megboldogult Danubius-, illetve Sláger Rádiót tulajdonló üzletemberek,  valamint a rajongók szájában minden bizonnyal csupán a morális diadal keserédes íze mardhat az ügy bírósági szakaszának lezárulta után.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását