2024. április 20. - Tivadar

Az európai bizottság filmszakmai együttműködést szeretne

Az Európai Bizottság olyan program elindítását tervezi, amelynek a célja az európai filmipar és a harmadik országok filmgyártói közötti kulturális és kereskedelmi kapcsolatok erősítése.
2008. június 10. kedd 16:54 - Hírextra
Mint kedden Brüsszelben közölték, ennek érdekében fel kívánják mérni, milyen előnyökkel járna, ha az 1991-ben az európai filmipar fejlesztésére és az európai filmek határokon túli terjesztésének elősegítésére létrehozott (évente mintegy száz millió eurós költségvetésű) MEDIA programot egy új, MEDIA MUNDUS nevű programmal egészítenék ki.

A program révén a Bizottság szerint az európai audiovizuális szakemberek és az EU-n kívüli filmgyártók előtt lehetőség nyílna arra, hogy - kiaknázva az audiovizuális alkotások fejlesztésére, terjesztésére és reklámozására irányuló közös projektekben rejlő lehetőségeket - kölcsönösen javítsák versenyképességüket.

A MEDIA MUNDUS program a 2001-ben már működő ERASMUS program kiegészítéseként létrejött, az európai és a harmadik országokbeli egyetemek közötti diákcserét lehetővé tevő ERASMUS MUNDUS program mintáját követné. A kialakulóban lévő MEDIA MUNDUS program főbb pontjaival és célkitűzéseivel foglalkozó, június 15-ig tartó nyilvános online konzultációt június 25-én Brüsszelben nyilvános meghallgatás követi.

Az Európai Parlament és a kulturális miniszterek tanácsának támogatásával a Bizottság már tavaly decemberben útjára indította a "MEDIA International" nevű előkészítő programot, amely - idén 2 millió euróval gazdálkodva - az audiovizuális szakemberek cseréjét ösztönzi az EU és a kulturális sokszínűség mellett hasonlóan elkötelezett országok között.

A Bizottság a MEDIA MUNDUS programmal kapcsolatos nyilvános konzultáció révén fel akarja tárni az érdekeltek álláspontját azzal kapcsolatban, hogy miként látják megállapodások megkötésének lehetőségét EU- és harmadik országbeli forgalmazók, exportőrök, jogtulajdonosok között, továbbá hogy mi a véleményük európai és harmadik országbeli filmek műsorra tűzéséről a partnerországok mozihálózataiban, illetve hogy látnak-e esélyt közös képzések szervezésére az európai és harmadik országokbeli filmművészeti iskolák összefogásával.
További információk a nyilvános online konzultációról a http://ec.europa.eu/information_society/media/mundus/index_en.htm internetes oldalon olvashatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását