2024. május 21. - Konstantin

Legyenek illúzióid! a Csodák Palotájában

Legyenek illúzióid! címmel megújult kiállítás várja a látogatókat péntektől Budapesten, a Csodák Palotájában, ahol a különböző eszközök főként a látogatók érzékszerveit teszik próbára.
2007. szeptember 7. péntek 16:38 - Hírextra

A többnyire optikai illúziókat bemutató interaktív tudományos kiállítás főként a látogatók érzékszerveit teszi próbára, de úgy, hogy eközben felfed minden titkot - mondta el Bán László, a múzeum munkatársa az MTI érdeklődésére a tárlat megnyitóján.

Az eszközök jórészt már láthatóak voltak a Csodák Palotájában, de sok közülük most megújult, tökéletesített formában várja a közönséget - tette hozzá.

A kiállításon játszik az érzékszerveinkkel például az a női arc, amely fejjel lefelé kedvesen mosolyog, míg megfordítva vicsorít, de megvicceli a látogatókat a vízesés illúzió is: egy forgó spirált hosszan nézve úgy látni, megmozdulnak az eszköz fölött látható felhők.

A látogatóknak megmutatják azt is, mi van a tükör túloldalán, s látni engedik, hogyan válik színessé a fekete-fehér. A szabálytalan falú és padlójú szobában pedig ne csodálkozzon senki azon, hogy testmagassága megváltozott. Felállítottak egy tükörlabirintust is, a látogatók hallását pedig egy egyre magasodó vagy mélyülő hangot kiadó szerkezet teszi próbára.

Bán László elmondta, hogy az Öveges-teremben továbbra is izgalmas, látványos fizikai kísérletekkel várják a közönséget.

Egy rekordkísérletet is rendeznek a Csodák Palotájában: október 6-án, szombaton 10 órától másnap este 19 óráig, vagyis 33 órán keresztül folyamatosan látványos fizikai kísérletek mutatnak be az Öveges-teremben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását