2024. március 29. - Auguszta

Gödöllői bionap

Az egészséges táplálkozást szolgáló biotermékek ára kevésbé emelkedik, mint a nagyüzemi módon előállított zöldségeké, tejtermékeké, ezért terjedésük felgyorsulhat - közölte a Nyitott Kert Alapítvány ügyvezetője egy, a szervezésében a hét végén sorra kerül
2008. június 9. hétfő 15:21 - Hírextra
Szilágyi Ákos elmondta: a világban tapasztalható élelmiszerár-robbanás jórészt a dráguló energia és az egyre többe kerülő kemikáliák számlájára írható. A vegyszermentesen, hagyományos módon termesztett növényeket ez kevésbé érinti, igaz, eleve jóval több kézi munkaerőre van szükség ehhez az ágazathoz. Éppen a magas munkaerőigény miatt a biotermékek ára már most is legalább 50 százalékkal magasabb, ami eddig sok fogyasztót elriasztott a vásárlástól. Most azonban mind többen ismerik fel, hogy egészségünk jórészt a megfelelő táplálkozás függvénye, s ezért szívesen állnak át - ahogy pénztárcájuk engedi - a vegyszermentes zöldség és gyümölcs fogyasztására.

Az országban hozzávetően kétezren foglalkoznak biotermesztéssel körülbelül 150 ezer hektáron. A termékek döntő hányada exportra kerül, külföldön ugyanis magas áron is szinte korlátlan mennyiségben el lehet adni a kemikáliáktól mentes zöldséget, tejterméket.

A Gödöllő melletti egyetemi tanüzemben vasárnap sorra kerülő bionapon a városiasodott ember és a természeti táj közötti harmonikus kapcsolat ápolása a fő feladat. Ennek jegyében a bioélelmiszerekről tartanak szakemberek előadásokat, lesz kóstoló és különféle kulturális programok. Emellett gyerekeknek népi hagyományokon nyugvó játékokat tanítanak, és lesz családi lovasprogram, amelyen szekérrel lehet körbedöcögni a völgyben, az útvonal egy hagyományos parasztportát is érint - közölte Szilágyi Ákos.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását