2024. március 29. - Auguszta

Mégis egészséges a kávé?

Lényegesen kisebb mértékben meszesedik a koszorúere azoknak a holland nőknek, akik sokat kávéznak, mint azoknak, akik nem kedvelik a kávéitalt. A Rotterdami Koszorúér-elmeszesedési Tanulmánynak ezt az új eredményét az érelmeszesedéssel, véralvadással és a
2008. június 9. hétfő 12:00 - Hírextra
"Étkezési, életmódi tényezők alapvető szerepet játszanak a koszorúérbetegség kialakulásában" - mondta Johanna M. Geleijnse, a kutatócsoport vezetője. "A kávé fontos része az étkezésnek, mert az egyik legtöbbet fogyasztott, biológiailag hatásos üdítő ital. Ugyanakkor a kávé hatását az érbetegségek megjelenésével kapcsolatban alig vizsgálták" - tette hozzá.

A Rotterdam Koszorúér Elmeszesedési Tanulmány egy évtizede kezdődött. A holland város lakói közül többezer, szívbetegség szempontjából egészséges önkéntes résztvevőt vontak be a vizsgálatba, akiknél a koszorúér-elmeszesedés kifejlődését igen drága, korszerű módszerrel, elektronsugaras komputeres tomográfiával figyelték.

A rendszeresen vizsgált 1570 nő és férfi mindegyike már elmúlt 55 éves és évek óta kitöltötték azt a kérdőívet, ami életmódjukra, étkezési, dohányzási, kávézási szokásaikra vonatkozott. A holland férfiak 28 százaléka, a nők 19 százaléka dohányzott, de amiben szinte semmiféle különbség a két csoport között nem volt: 98 százalékuk rendszeresen ivott kávét.

A bonyolult matematikai elemzés a legkülönbözőbb szempontokat figyelembe véve a kávézás mértékét szembesítette a koszorúerekben lerakódó mész mennyiségével. A mindennapi orvosi tapasztalattal egyező módon a férfiak 39 százalékának, a nők csak 18 százalékának kezdtek a koszorúerei elmeszesedni.

A meglepő különbség itt következett. Statisztikailag értékelhető különbség az erősen kávézó, illetve a kevés kávét fogyasztó férfiak között nem volt. A nők körében viszont egyértelműen látszott, hogy a naponta négy, sőt ötnél is több kávét megivó hölgyek koszorúereiben lényegesen ritkább jelenség a koszorúér-elmeszesedés, mint azoknál, akik napi három kávénál kevesebbet fogyasztanak.
A kávézás koszorúereket védő hatása a nők csoportjában akkor is érvényesült, ha beszámították az esetleges teázást, a cigarettát vagy szivarkát, illetve az étkezési szokásokat. A kedvező jelenség magyarázata a kutatók szerint is további vizsgálatokat igényel, de Geleijnse doktor a tanulmány értékelésében fölvet olyan szempontokat, amelyek a hatásban szerepet játszhatnak.

A kávéban sok az antioxidáns anyag, ha azt megfelelő filterrel főzik. A török kávé és minden, hasonló ital, amihez szűrőt nem használnak, úgynevezett diterpéneket tartalmaz és ezek emelik a koleszterinszintet. A nagynyomású, gőzzel főzött, megfelelően szűrt kávéital viszont az érvédő polifenolok gazdag forrása és a legújabb vizsgálatok tanúsága szerint a cukorbetegség megjelenését is gátolja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását