2024. március 29. - Auguszta

Az élelmiszerár-robbanás hatásai Európában és Magyarországon

Tabajdi Csaba MSZP-s EP-képviselő szerint mindenki megérzi az élelmiszerár-robbanás hatásait Európában és Magyarországon. "Fordítsunk különös figyelmet az árrobbanás szegény rétegekre gyakorolt hatásának enyhítésére. A teljes európai agrárpotenciált ki ke
2008. április 22. kedd 19:47 - Hírextra

"Ami Európában szociális feszültséget okoz, más kontinenseken emberi katasztrófához vezet" - hangsúlyozta hozzászólásában Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője, az EP Mezőgazdasági Bizottságának főtagja, az Európai Parlament élelmiszerár-emelkedés hatásáról rendezett vitájában.

"Az élelmiszerár-robbanás hatása Európában is érzékelhető, elsősorban a városi szegénység körében, de megérzik a középrétegek is. Az európai kontinensen csaknem 100 millió, Magyarországon csaknem 3 millió ember él a szegénységi küszöb alatt, akiknek kiegyensúlyozatlan, kevés húst és gyümölcsöt tartalmazó táplálkozása az áremelkedés hatására tovább romlik. Ezért különösen fontos a már futó iskolatej program, valamint a javaslatomra az Európai Bizottság által befogadott iskolagyümölcs program, amely gyermekeink egészségesebb táplálkozását segíti " - mondta Tabajdi.

A képviselő hangsúlyozta: "A szegénység és az élelmiszerhiány elleni küzdelmet kiemelt célkitűzéssé kell tennünk az Unióban. A globális folyamatokra tekintettel kell újragondolnunk a Közös Agrárpolitika 2013 utáni jövőjét. A termelés visszafogása helyett a mezőgazdasági termelésben kövessük a "többet és jobb minőségben" alapelvét, jelenleg is komoly gondot okoz ugyanis, hogy az európai élelmiszerkészletek történelmi mélyponton vannak.

"Az Európai Unió, mint a világ legnagyobb agrár-exportőre, egyben a harmadik világ legjelentősebb segélyezője különleges szereppel bír a globális élelmiszerválság kezelésében. Az áremelkedés katasztrofális hatásokkal jár a fejlődő világban, a napi 1-2 dollárnál kevesebből élők körében. Az ENSZ Világélelmezés-ügyi Programjának költségvetését minimálisan 500 millió dollárral kellene megemelni, hogy a Program legalább a katasztrófahelyzeteket el tudja hárítani.

Az azonnali cselekvés mellett hosszú távú megoldásra is szükség van, az élelmiszerárak emelkedése tartós trendnek ígérkezik. Érdemes átgondolni a jelenlegi világélelmezés-ügyi politikát. Európa mezőgazdasági know-how-jának átadásával segítheti az intenzív mezőgazdasági művelés fejlesztését, a magasabb élelmiszerhozamok elérését, és a megfelelő mennyiségű élelmiszer előállítását globális szinten is" - zárta felszólalását Tabajdi Csaba.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását