2024. április 29. - Péter

Ki a felelős?

Évi 30-40 ezer bűncselekmény nem kerül be a hazai bűnügyi statisztikákba, mivel lopás esetén a rendőrök szinte sosem számítják be a kárértékbe az ellopott okmányok, bérletek pótlásának költségét, illetve az irattartók, pénztárcák árát - értesült a Havaria
2008. június 7. szombat 17:08 - Hírextra

Ezzel kapcsolatban egy közhasznú áldozatvédelmi szervezet vezetője fordult levélben az országos rendőrfőkapitányhoz, sérelmezve ezt a jogsértő rendőrségi gyakorlatot. A Fehér Gyűrű Egyesület ügyfélszolgálati tapasztalatai szerint egy tömött irattárca ellopása után 100-150 ezer forintos költséget is jelenthet a kárvallottnak az okmányok pótlása, bankkártyák letiltása és pótlása. De még egy átlagos zseblopás után is 20-30 ezer forintos pluszköltséget jelent az új iratok beszerzése, tehát a szervezet úgy véli: a sértett kárát a rendőröknek ennyivel nagyobb összegben kellene megállapítaniuk.

Azáltal, hogy a rendőrök nem számítják be a kárértékbe a jegyzőkönyvek felvételekor ezeket a költségeket, a valósnál fényesebbé alakítják saját statisztikájukat, hiszen ily módon az esetek többsége csak szabálysértésnek minősül.

A sértetteket viszont maguk a rendőrök is megkárosítják - emlékeztet az áldozatvédő szervezet -, mivel nem kaphatnak gyorssegélyt az Igazságügyi Hivatal áldozatsegítő szolgálataitól, arra hivatkozva, hogy a velük szemben elkövetett jogsértés nem bűncselekmény.

Ha viszont ezeket a költségeket is figyelembe vennék, évi 30-40 ezerrel több lopás kárértéke lépné át a húszezer forintos értékhatárt és minősülne bűncselekménynek. A Fehér Gyűrű Közhasznú Egyesület eddig még nem kapott választ a levelére Bencze József országos rendőrfőkapitánytól.

Forrás: Havariapress
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását