2024. március 29. - Auguszta

Hiller: a tordasi igazgatóválasztás elvi ügy

Elvi ügynek tartja a tordasi igazgatóválasztást Hiller István szakminiszter, aki fenntartja álláspontját és nem kíván nyilatkozat-háborúba bocsátkozni az érintettekkel. Tordas alpolgármestere szerint a miniszter kivonta magát a demokratikus közösségből.
2008. június 6. péntek 13:28 - Hírextra
Az ügy előzménye, hogy visszautasította az oktatási miniszter vele kapcsolatban megfogalmazott "rágalmait" a Fejér megyei Tordas és Gyúró társult intézményeként működő tordasi iskola igazgatójává választott Kosaras Péter Ákos középiskolai tanár, aki tavaly Waffen-SS egyenruhában pózolt egy fotón, ami később az internetre is felkerült. Az igazgató jogi lépéseket is kilátásba helyezett.

Teszár Tamás, Tordas alpolgármestere a miniszter azon kijelentésére, hogy Kosaras Péter Ákos iskolaigazgatóvá választása olyan döntés, ami a két település önkormányzatát "ebből a közösségből kiemelte", az MTI-nek kijelentette, nem ők vonták ki magukat a magyar önkormányzati közösségből, hanem ezzel a megnyilvánulásával a miniszter vonta ki magát a demokratikus közösségből.

Hiller István azt mondta: ez a kérdés "nem nyilatkozat-háború ügye". A véleménye nem változott, és ebben a kérdésben semmilyen módon nem is fog változni. Ez egy elvi ügy. "Ilyen kérdésben az embernek egyszer van álláspontja, ezt elmondtam, ehhez tartom magam" - közölte a tárca vezetője.

A törvények megszabják, hogy a kinevezés tekintetében milyen lehetőségei, jogai vannak az oktatási miniszternek; az oktatásügyben történtekért a mindenkori oktatási miniszter felelősséggel tartozik.

Hiller István csütörtökön az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott, hogy aki SS-egyenruhát visel, az szimbolikus cselekedetet hajt végre, mert "a Waffen-SS egyenruhája a világon mindenütt a fasizmus, a náci hadsereg szimbóluma".

Az ilyen egyenruhában tetszelgő, zavaros gondolatokat leíró ember nem alkalmas egy iskolai közösség vezetésére - tette hozzá az oktatási tárca vezetője.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását