2024. május 18. - Erik, Alexandra

Pécs - Kizárták a vezetőséget az épületből

Biztonsági emberekkel kizáratta a Pécsi Vízmű Zrt. vezetőségét hétfő reggel a helyi önkormányzat az épületből. A kint rekedt dolgozókkal nyilatkozatot írattak alá, miszerint két hét fizetett szabadságra küldik őket. A vízmű kereskedelmi igazgatója úgy véli: az akció a vízszolgáltatást is veszélyeztetheti.
2009. október 5. hétfő 12:42 - HírExtra
Az őrző-védő cég emberei lezárták a cég bejáratát, ahol csak az alkalmazottak juthatnak be; a vezetőséget nem engedik a közmű területére - tudta meg az MTI. Sokan még most az épület előtt várakoznak. A hétfő reggeli akció összefügg azzal, hogy Pécs közgyűlése múlt csütörtöki ülésén létrehozott egy céget a vízművek átvételére és üzemeltetésére.

Az 5 millió forint tőkéjű Tettye Forrásház Zrt. a képviselők elképzelése szerint átvenné és tovább működtetné a helyi vízközművet, s alkalmazná a Pécsi Vízmű dolgozóit. A Tettye Forrásház ügyvezetőjének Winkler Tamást, a Biatorbágyi Vízművek Zrt. ügyvezetőjét, a Nemzeti Lóverseny Kft. egykori ügyvezetőjét választották. Az indoklás szerint az önkormányzati cég alapítására azért volt szükség, mert a közgyűlés a Pécsi Vízmű kisebbségi francia tulajdonrészének visszavásárlására vonatkozó első lépésként szeptember 10-én felmondta a társasággal kötött üzemeltetési megállapodást, a hónap végéig azonban nem sikerült megállapodni a részvényhányad visszaadásáról és a jogviszonyok lezárásáról.

Csorba Zoltán, a kisebbségi tulajdonos Suez Environement Hungária Kft. ügyvezető igazgatója az akkori ülésen azt mondta: a város irracionális határidőt szabott a megegyezésre, holott az érvényes szerződések, a lehetséges variációk áttekintéséhez több időre lenne szükség.

Mint a közgyűlés ülését követően az MTI-vel közölte, a Tettye Forrásház létrehozása ellenére mindaddig a Pécsi Vízmű akar szolgáltatni, ameddig nem születik megállapodás a francia tulajdonrész kivásárlásáról vagy a befektető és a város esetleges jövőbeni együttműködéséről. Páva Zsolt (Fidesz) polgármester hétfőn fél 9-kor munkásgyűlést tartott az épületben. A két tucatnyi kint rekedt dolgozóval nyilatkozatot írattak alá, amely szerint két hét fizetett szabadságra küldik őket, s az új cég a későbbiekben átveszi őket. A Winkler Tamás kézjegyével ellátott levél szerint a dolgozók munkaviszonya jogfolytonos, a Pécsi Vízmű Zrt.-nél eddig fennállt kollektív szerződés változatlan tartalommal hatályban marad.

"Mivel munkáltatói jogutódlás következett be, a munkaszerződés módosítására nem lenne szükség, de a dolgozók megnyugtatása érdekében igyekszünk egy héten belül mindenki kezébe adni az új munkaszerződést" - áll a dokumentumban. Kamarás Judit, a Pécsi Vízmű Zrt. kereskedelmi igazgatója az MTI-nek azt mondta: a reggeli akció önkényes birtokbavétel, hiszen a társaság irányítását a tulajdonosok a cég közgyűlésén és a menedzsmenten keresztül gyakorolják. "Ez a törvényes út. Egy tulajdonos önállóan ilyen intézkedést nem alkalmazhat. Én abban a hitben éltem, hogy Magyarországon jogbiztonság van, s ha vita kerekedik, azt nem ilyen módon rendezik" - tette hozzá az igazgató. Úgy fogalmazott: az, hogy hajnali három órakor húsz kommandós megjelenik, s valamit birtokba vesz, nem európai mód, s hogy jogszerűtlen, az is biztos. Mint megjegyezte, a Pécsi Vízmű vezérigazgatója, Nyirati István épp szabadságon van, lehet, hogy nem véletlen az akció időzítése.

Kamarás Judit kijelentette: ezt nem lehet 360 emberrel megcsinálni. "Feltételezhető, hogy félelem és riadalom lehet az épületen belül, mindez a szolgáltatás biztonságát is befolyásolhatja" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását