2024. április 28. - Valéria

Gyurcsány még az idén távozhat

Jelentősen nőtt az esélye annak, hogy Gyurcsány Ferenc még az idén távozik - áll az egyik vezető londoni befektetési ház elemzésében, amely szerint a gazdaság helyzete miatt a Fidesznek jelentősen vissza kellene vennie ígéreteiből, ha győzne az esetleges
2008. június 6. péntek 07:06 - Hírextra
A Dresdner Kleinwort terjedelmes előrejelzést szentelt a Magyarországon a közeljövőben várható fejleményeknek. Eszerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök ugyan a kormánykoalíció felbomlása óta hangsúlyozza, hogy a kisebbségi kormány tovább tudja vinni az ügyeket, jelentősen növekedett annak valószínűsége, hogy Gyurcsány Ferenc már az idén távozik.

Az elhúzódó gyenge gazdasági növekedésből, valamint a nagyon alacsony támogatottságból az következhet, hogy a szocialisták "egy érzékelhetően populistább" vezetőt pártolnának - áll a dokumentumban.

Az elemzés szerint a leginkább piacpárti választás Bajnai Gordon gazdasági miniszter lenne, mivel ő arról ismert, hogy a változásokra összepontosít a napról napra történő politizálás helyett, és őt az SZDSZ is elfogadná. A szakemberek megjegyzik ugyanakkor, hogy Bajnai Gordon független gondolkodásmódja nem illeszkedne jól az MSZP többsége által megfogalmazott vágyakhoz.

A londoni befektetési ház szerint a mezőny másik szélén Szili Katalin házelnök, a legnépszerűbb szocialista politikusok egyike áll, aki a négy lehetséges vezetőjelölt - rajta kívül Gráf József, Bajnai Gordon és Kis Péter - közül a legpopulistább.

A Dresdner-elemzők az SZDSZ szombati tisztújításával kapcsolatban Fodor Gábor megválasztását valószínűsítik, amit a liberálisok újabb koalíciós szerepvállalása követ, de már Gyurcsány Ferenc távozása után.

A Dresdner szerint a szocialisták az alacsony támogatottság miatt elleneznék az előrehozott választásokat, azonban ezt a fejleményt sem lehet kizárni. Ha egy esetleges voksoláson a Fidesz győz, a jelenlegi körülményekre tekintettel arra kényszerülne, hogy "drámai mértékben" visszafogja populáris ígéreteit, a gazdaság gyenge állapota miatt.

Az euróövezeti csatlakozásról a londoni Dresdner-elemzők azt írták, hogy - jóllehet Gyurcsány Ferenc gyakran hangoztat 2011-2013 közötti belépést - a 2011-es csatlakozás kivihetetlen, és a 2013-as is "nagyon ambiciózus". A ház maga 2014-2016 közötti magyar euróövezeti belépést vár.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását