2024. április 20. - Tivadar

Gorbacsov kilakoltatná Lenint

Mihail Gorbacsov, a Szovjetunió utolsó vezetője szerint múzeumot kellene létrehozni a szovjet elnyomás áldozatainak, és meg kellene szüntetni a Vörös téri Lenin mauzóleumot.
2008. június 6. péntek 07:10 - Hírextra
Nemzeti múzeumot és emlékművet kell emelni a szovjet idők több millió áldozatának - sürgette a Szovjetúnió első és utolsó elnöke, miután aláírta az erről szóló petíciót.

Mihail Gorbacsov kifejtette: eljött az ideje annak, hogy felszámolják a Vörös téren lévő Lenin mauzóleumot, és leszármazottai eltemethessék a forradalom vezérét.

Hogy a szocializmushoz képest mennyire más idők járnak Moszkvában, jól példázta a Bajnokok Ligája döntője, amelyet nagytőkés cégek szponzoráltak. A vállalati logókkal díszített Vörös téren az angol szurkolók egy része megtekintette Lenint is, aki a provokáció ellenére nem forgott jelenlegi nyughelyén.

A kormányzása utolsó évében már a szociáldemokráciáról és nem kommunizmusról beszélő Mihail Gorbacsov aggasztónak nevezte, hogy sokan ismét pozitív történelmi alaknak tartják a milliók haláért felelős Sztálint.

Különösen Vlagyimir Putyin elnöksége idején kevesebbett lehetett hallani a sztálini terrorról, és többet arról, hogy a diktátor - akinek nevében a világ más részein is milliókat hurcoltak meg - valójában ügyesen igazgatta az országot.

A szűk liberális elit körében felháborodást váltottak ki az átfogalmazott iskolai tankönyvek - amelyek szerint Sztálin modernizálni akarta az országot - és az állami tévékben a múltat romantikus színben feltüntető filmek.

Az orosz lakosság azonban Vlagyimir Putyin rendteremtő intézkedéseit látva, és az egyes helyeken javuló életszínvonalnak örülve nem a múltra koncentrált. Sok orosz számára ráadásul elképzelhetetlen, hogy Sztálin és Hitler bűntettei között párhuzamot vonjon. Ezt a nézetet erősítette Vlagyimir Putyin a szovjet idők sikereinek hangsúlyozásával és a szovjet szimbolika részbeni feltámasztásával.

Mihail Gorbacsov elmondta: az állam elég gyakran megemlékezett a második világháború veteránjairól, de már kevésbé azokról, akik Sztálin áldozataivá váltak.

"Meg kell állítani a feledést, meg kell erősíteni a demokráciát és a szabadságot" - fejtegette a volt pártfőtitkár, a gulágban elpsztult milliókra és a rezsim által kivégzett egymillió emberről szólva.

A hidegháború végén játszott szerepe miatt Mihail Gorbacsov nyugaton különösen népszerű volt, hazájában azonban a nyitást követő gazdasági káosz nyomán hamar megvetett politkussá vált. Manapság a róla elnevezett alapítványban tevékenykedik és társtulajdonosa annak a lapnak, ahol a Kremlt bíráló riporter, a később megggyilkolt Anna Politkovszkaja dolgozott.

A mostani bírálat ellenére nem volt egyértelmű az utolsó szovjet elnök Vlagyimir Putyinhoz való hozzáállása. Nyugati előadókörűtjai során például élesen bírálta az Egyesült Államok külpolitikáját és azokat, aki úgymond nem értették meg Vlagyimir Putyint, aki "a demokrácia érdekében stabilizálja Oroszországot".
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását