2024. március 29. - Auguszta

Stresszmentes modellprogram

A fiatalokat érő stressz csökkentéséért, konfliktushelyzeteik megoldásáért és szenvedélybeteggé válásuk megelőzéséért indított modellprogramot az Egészséges Ifjúságért Alapítvány a baranyai megyeszékhelyen a közelmúltban - közölte a szervezet elnöke csütö
2008. június 5. csütörtök 19:49 - Hírextra
Az önkormányzat és helyi szakmai szervezetek bevonásával az elmúlt három hónapban öt iskola összesen félszáz, 10. osztályos diákjának szerveztek csoportfoglalkozásokat, melyeken próbáltak segíteni a konfliktushelyzetek kezelésének elsajátításában, pozitív mintákat állítani a dohányzással, az alkohol-, s a drogfogyasztással szemben - mondta a sajtótájékoztatón Horváth Szabolcsné.

Hozzátette: a foglalkozások az úgynevezett kortárs segítők módszerével, azaz olyan főiskolás, egyetemista fiatalok bevonásával zajlottak, akik beszámoltak e témát érintő tapasztalataikról. Erre azért volt szükség, mert a diákok a káros szenvedélyek tekintetében kevésbé a szüleikre vagy a tanárokra, sokkal inkább hasonló korú társaikra hallgatnak.

Posta János szociológus ehhez hozzátette: bizonyítható az is, hogy az életben egyre nagyobb kihívásokkal szembekerülő fiatalok a családtagjaik stresszoldó mintáit követik, s jelentős részük valamilyen káros szenvedéllyel enyhíti feszültségét.

A szakember beszámolt arról, hogy a június közepén záruló pécsi modellprogramot egy 138, 10. osztályos tanuló részvételével végzett felmérés előzte meg. Ebből kiderült, hogy a megkérdezettek 60 százaléka legalább egyszer dohányzott életében, alkoholt 93,5 százalékuk fogyasztott már, valamilyen droghoz 12, nyugtatóhoz 11 százalékuk nyúlt.

Posta János azt mondta: a modellprogram hatását egyelőre nem lehet lemérni. Az biztos, hogy a diákok élvezték az újszerű csoportélményt, nyitottabban, őszintébben viselkedtek.

Horváth Szabolcsné beszámolt arról, hogy a programot a legközelebb Vácon "tesztelik", utána a tapasztalatokról módszertani anyagokat készítenek.

A pécsi sajtótájékoztatón részt vett Czeizel Endre orvos-genetikus, az alapítvány elnöke is, aki a dohányzás veszélyeiről tartott rövid ismertetőt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását