2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Csökkenti a vérnyomást a meditáció

Csökken a vérnyomása azoknak, akik rendszeresen végeznek transzcendentális meditációt és ez olyan mértékű, hogy a szívinfarktus vagy a szélütés kockázatát 15 százalékkal mérsékelheti. Amerikai kutatók kilenc olyan vizsgálat adatainak összesített értékelés
2008. április 29. kedd 12:17 - Hírextra

A folyamatos, rossz irányú stressz, a "distress" emeli a vérnyomást és a szakemberek évtizedek óta vizsgálják, hogy a különböző relaxációs technikák milyen módon és mértékben csökkenthetik ennek a veszélyét. Sajnos, a legtöbb, erre vonatkozó megfigyelés, tanulmány nem felel meg a tudományos vizsgálatoktól elvárt feltételeknek, nincs megfelelő összehasonlítási alap, dokumentáció, statisztikai elemzés.

James Anderson és munkatársai az elérhető szakirodalomból kiemelték mindazokat a dolgozatokat, amelyek a transzcendentális meditáció és a vérnyomás összefüggésével foglalkoztak és megfelelően szerkesztett szakfolyóiratokban jelentek meg. Egy éve már történt erre kísérlet, de az alternatív orvoslás kérdéseit tárgyaló amerikai hivatal végül úgy ítélte meg, a témát érintő közlemények olyan alacsony színvonalúak, hogy tudományos értékelésük lehetetlen.

Az Anderson-féle munkacsoport több évre visszamenőleg kikereste a kérdést tárgyaló cikkeket és gondos elemzéssel tisztázta a meditációs eljárás módszertanát, valamint a vérnyomásméréssel kapcsolatos eredményeket. A száznál több dolgozatból végül kilenc bizonyult olyan színvonalúnak, hogy a megkívánt módszerekkel értékelhető legyen.

Az új összesítés során csak olyan tanulmányokat értékeltek, amelyekben az önként jelentkező résztvevők véletlenszerű kiválasztás alapján kerültek a vizsgálati csoportokba és a transzcendentális meditáció vérnyomáscsökkentő hatását más, relaxációs módszerek eredményeivel hasonlították össze.
A transzcendentális meditációt végző személyek vérnyomásának felső, szisztolés értéke átlag 5 higanymilliméterrel csökkent, a diasztolés vérnyomás, a "per" érték 2.8 Hgmm-mel lett alacsonyabb. Az egyéb, tudati feszültséget javító meditációs program ezekben a tanulmányokban a vérnyomást értékelhetően nem csökkentette.
"Az a vérnyomáscsökkenés, ami a transzcendentális meditáció módszerével elérhető, legalább olyan mértékű, mint amit jelentős étrendi változtatással és testmozgással lehet biztosítani, viszont ezzel a technikával nincs szükség alapvető életviteli változtatásokra" - mondta Anderson.
A kutatók hangsúlyozzák, hogy magasvérnyomás-betegségben ez nem helyettesítheti a gyógyszeres kezelést, de rendszeres meditáció mellett esetleg kisebb gyógyszeradaggal lehet jó eredményt elérni és ezzel a gyógyszermellékhatás kockázata csökkenthető.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását