2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Idegbeteg tanárok

Olaszországban - is - egyre több tanár és iskolaigazgató szenved pszichikai zavarokban: 1992 és 2006 között 35 százalékról 70 százalékra emelkedett azoknak a pedagógusoknak az aránya, akik pályaelhagyási szándékkal fordultak orvoshoz.
2008. június 5. csütörtök 11:30 - Hírextra
Ez az arány a duplája annak, ami a közszolgálat más területein tapasztalható. Tízből hat iskolaigazgató erősítette meg, hogy legalább egy "zavart fejű" tanár van az iskolájában - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Családok, amelyek nem működnek együtt az iskolával, vagánykodás, egyik reform a másik után, más oktatási formák (TV, internet), agresszív konkurenciája, a megbecsülés és az önbecsülés hiánya: mind olyan terhek, amelyek sérülékennyé teszik a tanárokat.

Pszichikai zavaraik súlyosabb esetekben depresszióban, alkalmazkodás-képtelenségben nyilvánulnak meg és kötelesség-mulasztásban, a kollégákkal, a gyerekekkel és családjukkal szembeni agresszivitásban jelentkeznek. Körülbelül 10 ezer pedagógust érintenek ezek a problémák.

Az iskolaigazgatók tanácstalanok. Gyakran, hogy ne hibázzanak, nem tesznek semmit. Kevesebb, mint egy százalékuk küldi el a kollégát orvosi vizsgálatra. Képzést, útmutatást kérnek, amely megszünteti a stresszhatást.

Az oktatási bizottság leendő lehetséges elnöknője, Valentina Aprea szerint vissza kell adni a tanárok tekintélyét. "Évek során elvettek a pedagógusoktól minden nevelési eszközt és ma a tanár +meztelenül+ áll az osztálya előtt, nincs semmiféle hatalma. Így nő benne a zavar és szűnik meg motiváltsága" - mondta.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását