2024. április 26. - Ervin

Roma vágyak

A romákkal szembeni előítéletesség megváltoztatása és a médiabeli megjelenésük esélyegyenlőségének megteremtésére "Roma vágyak" címmel plakátkampányt indított a Szociális és Munkaügyi Minisztérium - jelentette be Szűcs Erika szakminiszter a csütörtöki a k
2008. június 5. csütörtök 13:55 - Hírextra
Öt roma származású ember olyan egyszerű, hétköznapi vágyait ábrázolják a plakátok, amelyekkel bárki azonosulhat: a szabadság, a napi gondoktól való függetlenség, a minőségi oktatás, a sikeres élet, valamint egy békés öregkor elérése egy távoli jövőben, szép környezetben, illetve egy életcél megvalósulása.

Szűcs Erika a II. Athe Sam (Itt vagyunk) elnevezésű egyhetes roma kulturális programsorozatnak helyet adó Gödör klubba kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón úgy fogalmazott: a plakátkampányt azért indították, hogy a nagyvállalatok vezetői számára bebizonyítsák, a romák ugyanolyan fogyasztói rétege a társadalomnak, mint a nem romák, illetve a közvéleménnyel is tudatosítsák: a vágyak szintjén nincs különbség ember és ember között, ezért más tekintetben sincs értelme különbséget tenni.

A plakátokat már kihelyezték a metróaluljárókba, és az alkotásokkal a köztereken óriásplakát formájában is találkozhatnak majd az emberek.

A szociális tárca vezetője szerint a plakátokkal "új térbe viszik a problémát", a kampány közben és végén tesztelni fogják, hogy a társadalom, az üzleti élet mennyire lesz befogadó. Szűcs Erika hozzátette: céljuk, hogy több roma arc jelenjen meg a reklámokban, a hirdetésekben, és tudatosuljon: "csak a bőrszínünk más, de egyforma emberek vagyunk". A kampányra a tárca összesen 13 millió forintot fordított.

Hasonló, de nagyobb szabású, komplex kampány Program az Összetartó Társadalomért megteremtéséért (Program ÖT) címmel 2004. áprilisában indult. Az Európai Unió és az esélyegyenlőségi minisztérium megbízásából indított kezdeményezésre akkor 600 millió forintot fordítottak.

A másfél éves program célja azt volt, hogy a kampány végére a magyar társadalom úgynevezett semleges beállítódással jellemezhető tagjai minél nagyobb arányban tartozzanak a romákat elfogadók, s a velük kapcsolatos előítéleteket elutasítók közé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását