2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Mészáros a második leggazdagabb - itt a lista

Százmilliárd forint kell ahhoz, hogy valaki a tíz leggazdagabb magyar közé kerüljön – Mészáros Lőrinc vagyona egyetlen év alatt több mint másfélszer ennyivel nőtt. Az is kiderült: két dollármilliárdosa van Magyarországnak - írja a hvg.hu.
2018. május 10. csütörtök 14:05 - HírExtra
 
Csányi Sándor lett az első a Napi.hu 100 leggazdagabb magyarról szóló listáján, de ha egy kicsit később zárják az adatfelvételt, Mészáros Lőrinc is oda kerülhetett volna az első helyre.

A leggyorsabban Mészáros vagyona nőtt, egyetlen év alatt 160 milliárd forinttal.

A gazdagok még gazdagabbak lettek: a top 50-ben csak Simicska Lajos és Spéder Zoltán vagyona nem nőtt.

Első alkalommal szerepel a listán Schmidt Mária és családja.


A legbefolyásosabb magyarok listáját Orbán Viktor vezeti, de a miniszterelnök felesége és a lányuk is bekerült a legfontosabb szereplők közé. Soros Györgyöt a 16. legbefolyásosabbnak választották.

A lapzárta időpontján múlhatott, hogy Csányi Sándor maradt az első helyezett a Napi.hu listáján, amelyben a 100 leggazdagabb magyart gyűjtötték össze. Akkor ugyanis, amikor összegyűjtötték az adatokat, Mészáros Lőrinc még nem jelentette be, hogy a Konzum PE Magántőkealap teljes egészében az ő, valamint a felesége tulajdonában van, így ekkor még csak a második leggazdagabbnak számított.

Itt még Csányi volt a leggazdagabb

Vagyis ahogy 2011 óta mindig, ezúttal is Csányi Sándor lett a leggazdagabb magyar a Napi.hu kiadványában. Az OTP vezérigazgatójának vagyonát tavaly még csak 260 milliárd forintra becsülték, idén már 320 milliárdja van. Ráadásul folyamatosan nő az összeg, utoljára hat éve volt olyan, hogy csökkent volna a Csányi-vagyon.

A kiadvány azt is kiemeli: az OTP Bank tavaly 281 milliárd forinttal fennállásának legnagyobb éves profitját érte el. A bankszférában keresett pénz legnagyobb részét Csányi az agráriumba fekteti, de az ingatlanbefektetései is jelentősek. Az egyetlen terület, ahol kudarcot vallott, a magyar foci felvirágoztatása: hiába ígért még 2011-ben friss MLSZ-elnökként növekvő nézőszámokat és évente két magyar csapatot a nemzetközi kupákban, ez még mindig távoli álom.

Mészáros Lőrinc vagyonát a kiadvány 280 milliárd forintra becsüli. A leköszönő felcsúti polgármester így egy év alatt szerzett 160 milliárd forintot. Ő először 2014-ben került a száz leggazdagabb magyar közé, de akkor még csak 7,7 milliárd forinttal szerénykedett a lista hátsó részén – azóta viszont már nincs, ami megállítsa a vagyona gyarapodását. Ráadásul a 280 milliárd forint a Konzum nélkül jött ki, és csak ez nagyjából 65 milliárd forinttal gazdagíthatja. Sőt, a számításba nem került be az MKB Bank eredménye sem, mert azt még nem közölték. De nehezíti a becslést az is, hogy Mészáros a legtöbb érdekeltségét bonyolult céghálón keresztül birtokolja, igaz, ezek egy része valószínűleg előbb-utóbb be fog kerülni valamelyik tőzsdei cégbe.

A lista harmadik helyére Demján Sándor örökösei kerültek: a márciusban elhunyt üzletember a becslés szerint 260 milliárd forintos vagyont hagyott hátra. Az elmúlt egy évben nagyjából százmilliárd forinttal növelte a vagyonát, nagyrészt az ingatlanpiac szárnyalásának köszönhetően. Demján vagyona egyébként tíz éve, a világgazdasági válság előtt még 300 milliárd forint volt – Csányi Sándor mostani gazdagodásával most először történt meg, hogy valaki ezt túlszárnyalta volna.

Ahhoz, hogy valaki a tíz leggazdagabb magyar közé kerüljön, 100 milliárd forintra van szüksége. Kétszázmilliárd forintnál több pénze a három leggazdagabbon kívül az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán Györgynek, valamint a Nitrogénműveket tulajdonló Bige Lászlónak van. Ahhoz, hogy valaki felkerüljön a százas listára, 8,2 milliárd forintra van szükség, azaz egy lottónyeremény már nem elég.

A Lista



Csányi Sándor – 320 milliárd
Mészáros Lőrinc – 280 milliárd
Demján Sándor örökösei – 260 milliárd

Gattyán György – 240 milliárd
Bige László – 220 milliárd
Széles Gábor – 142 milliárd

Veres Tibor – 130 milliárd
Felcsuti Zsolt – 122 milliárd
Kasza Lajos – 108 milliárd
Rákosi Tamás – 100 milliárd
Forrás: hvg.hu; napi.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását