2024. április 25. - Márk

Motorcsodák a Ligetben

A motorkerékpárok történetének elmúlt 80 évét mutatja be 17 motorritkaságon és az ötvenes, hatvanas évekből származó plakátokon keresztül a budapesti Közlekedési Múzeum Motor & Reklám című kiállítása, amely csütörtökön nyílt meg, és június 29-ig látható.
2008. június 5. csütörtök 21:06 - Hírextra
A Maróti Könyvkereskedés szakmai segítségével megvalósult tárlat a múzeum idei második olyan rendezvénye, amely a magángyűjtőknek szentel figyelmet - mondta a kiállítás csütörtöki megnyitóján Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, az intézmény főigazgatója.

Hozzátette, hogy a magángyűjtők a múzeum által az elmúlt évtizedekben begyűjteni nem tudott értékeket mentik meg és őrzik a jövő számára, ezért döntöttek úgy, hogy egy olyan sorozatot indítanak, amely a privát gyűjteményeknek segít a szélesebb publikum előtt megmutatkozni.

"Kicsit ráültünk mi is a retróhullámra" - árulta el Kócziánné Szentpéteri Erzsébet, majd emlékeztetett a nemrég bezárt Ikarus-kiállításra, amely egy eltűnőben lévő "jármű-hungarikumra" hívta fel a figyelmet, még a múzeum számára is meglepő sikerrel.

A főigazgató bejelentette, hogy a sorozat következő része a Ford századik születésnapjával kapcsolatos kiállítás lesz, melyet még ebben az évben láthat a közönség.

"Két évvel ezelőtt a magyar motorkerékpár-gyártás történetét egy kiállításban dolgozta fel nálunk a Maróti házaspár, ekkor született a mostani rendezvény ötlete" - beszélt a Maróti Józseffel és Marótiné Koczur Györgyivel folytatott közös munka kezdetéről Hídvégi János, a kiállítás szakmai felelőse.

Mint mondta, a házaspár készítette el azt a mintegy 30 plakátot tartalmazó összeállítást, amely a motorkerékpár reklámozásának történetével foglalkozik, a múzeum pedig összegyűjtötte hozzá a járműveket.

"A raktárunkban is vannak tucatjával olyan motorkerékpárok, amelyeket be tudnánk mutatni, de úgy gondoltuk, hogy most magángyűjtőknek adunk helyet" - jegyezte meg Hídvégi János, hozzátéve, hogy a rendelkezésre álló hely nem volt túl nagy, ezért némi válogatás után a tényleg legérdekesebb, legkülönlegesebb 17 motorkerékpárt állították ki.

Az összeállítás legidősebb járműve egy 1926-os DKW, de nem sokkal fiatalabb a mellette álló BMW sem. A cseh motorgyártás fénykorára emlékeztetett egy gyönyörű, vörös-sárga Böhmerland, a "világ leghosszabb motorkerékpárja", melyen egymás mögött három utas is elfért. A tárlaton az 1928-tól gyártott kétkerekű tökéletes, minden alkatrészben megegyező másolata látható.

A hazai motorgyártást idézi többek között egy 1931-es Méray; Rull Béla ötvenes évekből származó különleges motorkerékpárjának egyetlen megépült példánya vagy egy Pannónia P 12.

A szocialista idők luxusát villantja fel egy tűzpiros, utánfutós Jawa 350, míg az angol motorgyártás egykori dicsőséges időszakára emlékeztet többek között a legendás Triumph egy motorja.

A német, magyar, brit, olasz, cseh, szovjet és japán járművek között versenymotorok is láthatók, például Drapál János 250-es Yamahája.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását