2024. április 24. - György

Balettgála

Nagyszabású balettgálát rendeznek november 9-én az egykori Budapest kongresszusi központban, a táncest előtt önkormányzati vezetők számára tartanak konferenciát, amelynek témája a kultúra fontossága.
2008. szeptember 9. kedd 19:25 - Hírextra
A gáláról tartott keddi sajtótájékoztatón Fodor Gyula, a Magyar Állami Operaház balettmestere, a műsor szerkesztője elmondta, hogy mindenki első szóra vállalta a szereplést, többen, például az Amszterdamban dolgozó Nagy Tamás, a Bécsi Operaházban táncoló Lukács András vagy a "világjáró" Solymosi Tamás erre az alkalomra jön haza.

Az esten Solymosi Tamás Ledán Eszterrel egy Magyarországon még sosem látott koreográfiát mutat be Lehár Ferenc A víg özvegy című operettjének balettverziójából. Tunyogi Henriette Nagyszentpéteri Miklóssal Paroni koreográfiáját adja elő St. Martin élő zenéjére. Az est karakterét a lírai hangulat határozza meg - részletezte a balettmester, ami nem jelenti azt, hogy a vidámságot vagy az iróniát száműzték volna a programból, a Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett jeleneténél erre számíthat a néző.

A szervezők nevében Őszy-Tóth Gábriel elmondta: a 2004-es Operacsillagok gálaestre alapulva, amelyen 29 művész vett részt, szervezték meg idén a balettcsillagok gáláját. A gálán filmösszeállítással is tisztelegnek a magyar táncművészet nagyjai előtt. A 2004-ben megjelent Operacsillagok című könyv nyomán pedig most kiadják a Balettcsillagok című könyvet is.

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke, a gála fővédnöke arról beszélt, hogy a délutáni konferenciára csaknem 300 polgármestert, kistelepülések és megyei jogú városok vezetőit hívják meg. Vitaindítóra Pécsi Ildikót és Gulyás Dénest kérték föl, a tanácskozáson a kultúra fontosságáról, a helyi közösségi értékek megőrzéséről akarnak eszmét cserélni.

Gémesi György hozzátette: azért vállalta el a gála fővédnökségét, mert Gödöllőn azon fáradoznak, hogy egy jelentős kulturális bázist hozzanak létre, amelynek fő "telephelye" a Grassalkovich-kastély lenne. A város saját balettegyüttesének két sztárja: Popova Aleszja és Linda Schneiderova is fellép az esten.

A konferencia résztvevői is vendégei lesznek az előadásnak, a szervezők szerint ezzel bizonyosan sikerül meggyőzni őket, hogy ne csak sörsátorral, hanem egy táncos vagy muzsikus meghívásával is kedveskedjenek polgáraiknak az ünnepi eseményekkor.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását