2024. május 6. - Ivett, Frida

Ezüst György festőművész tárlata

Ezüst György szlovák származású magyarországi festőművész konstruktív képeit, térplasztikáit felvonultató kiállítás látható szerdától Kassán, a Löffler Béla Múzeumban.
2008. szeptember 8. hétfő 13:37 - Hírextra
A művész tájékoztatása szerint az október 19-ig látogatható tárlat érdekessége, hogy ezeket a konstruktív, nonfiguratív festményeket eddig nem láthatta a közönség; bár mindig vonzódott az elvontabb ábrázolási mód felé, korábban inkább az alföldi képei váltak ismertté.

A mostani és a korábbi időszakokban készült konstruktív alkotások között szinte nincs különbség, annak ellenére, hogy harminc-negyven év munkásságát öleli fel a tárlat anyaga - hangsúlyozta a művész. Hozzátette: a kiállítást már régóta tervezték, s az érdeklődők most negyven festményt és hat térplasztikát tekinthetnek meg, amelyeket ő maga választott ki.

Ezüst György festő Békéscsabán született 1935-ben, a békéscsabai Rózsa Ferenc Gimnáziumban érettségizett, első ismereteit a képzőművészet területén Mokos József festő helyi szabadiskolájában szerezte meg. Ezek után az egri tanárképző főiskolán tanult, ahol mestere Jakuba János volt. Tanulmányait 1966-71-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán folytatta.

A művész elsősorban az alföldi hagyományok folytatójaként vált ismertté: paraszti témájú képeinek modelljeit, a tanyák életét, a munkaeszközöket részletező pontossággal, neorealista felfogásban festette meg. Urbánus képein több irányzatot, technikát kipróbált, pop-art elemeket, kollázsokat.
Számos szakmai díjban részesült, 2003-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével is kitüntették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását