2024. április 30. - Katalin, Kitti

Inkább a kréta fogyjon, mint a digitális tábla

Inkább az iskolák felújítására, az oktatás körülményeinek javítására kellene költeni azt a 90 milliárd forintot, amelyből a kormány az elkövetkező években digitális táblákat szerezne be - közölte Kerpen Gábor és Székely Hajnalka.
2008. június 5. csütörtök 13:25 - Hírextra
Kerpen Gábor elmondta: a technika "fetisizálása" nem szerencsés egy olyan országban, amelyben iskolákat zárnak be, oktatókat bocsátanak el, a tanárok pedig a kiegészítő munkaerő híján és a megnövelt óraszámok miatt egyre nagyobb nyomás alatt vannak. "Olyan iskolába bevinni a digitális táblát, amelyikben rossz a szigetelés, nem szerencsés" - tette hozzá.

Székely Hajnalka megjegyezte: olyan híreket is hallottak, hogy a digitális táblákat csak olyan iskolákban helyezik el, amelyeket felújítottak. Ez negatív hatással lesz az oktatási intézmények közötti viszonyra, hiszen szemmel látható és kézzel fogható lesz a különbség egy felújított és felszerelt, valamint egy mindezeket nélkülöző iskola között - vélekedett.

Kerpen Gábor szerint elhibázott a kormánynak azon lépése is, hogy a reklámtörvényen keresztül módosítja az oktatási törvényt: a jogszabály megszüntetné a nevelőtestületek és az intézményvezető formális jogát annak eldöntésére, hogy milyen reklám kerülhet az iskolákba.

A PDSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a szakmai szervezetek előzetes értesítése nélkül úgy módosítanák a reklámtörvényt, hogy kiterjesztenék a reklámozható tevékenységek körét és kivonnák a pedagógiai kontroll alól ezt a gyermekek életét nagyban meghatározó tevékenységet.

A jövő héten napirendre kerülő törvénymódosítás szerint az oktatási intézményekben tilos a reklámtevékenység. E tilalom nem vonatkozna az egészséges életmódra és a környezet védelmére neveléssel összefüggő, valamint a közéleti és kulturális tevékenységet, továbbá "az oktatási tevékenységet folytató vagy az ilyen tevékenység megvalósulásához bármilyen formában hozzájárulást nyújtó" vállalkozás nevének, védjegyének vagy egyéb megjelölésének az adott tevékenységgel közvetlenül összefüggő megjelenítésére.

A sajtótájékoztatón megszólalók szerint ez azt eredményezné, hogy akár egészségtelen élelmiszerek, termékek hirdetése is megjelenhetne az oktatási intézményekben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását