2024. április 30. - Katalin, Kitti

Hiller segít a tatai gimnáziumnak

Hiller István oktatási miniszter kötelezettséget vállalt arra, hogy ha a tatai gimnázium a fenntartó döntése alapján az Eötvös tehetséggondozó alapítvány kezelésébe kerül, a minisztérium olyan közoktatási megállapodást köt, amely biztonságossá teszi az in
2008. június 5. csütörtök 13:16 - Hírextra
Ez a lépés nem valaki vagy valami ellen irányul, hanem egy nagy múltú és magas színvonalú állami gimnázium működését kívánják így biztosítani - közölte Hiller István, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a közoktatási és önkormányzati törvény értelmében ugyanakkor a döntés a fenntartóé, nem az oktatási miniszteré.

A kötelezettségvállalás hosszú távra, több tanévre, legalább három-öt évre szól - mondta, hozzátéve, ha a működés igazolja a feltételezéseket, akkor ez a későbbiekben meghosszabbítható.

A Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat közgyűlése keddi rendkívüli ülésén a testület fideszes többsége úgy döntött, hogy az önkormányzat - az iskolaszék, a szakszervezet, a szülők és a diákok akarata ellenére - a tatai Városkapu Zrt.-nek adná át a városi Eötvös Gimnázium fenntartását. A döntést a szülők képviselői bíróság előtt szeretnék megtámadni.

A nyolcszáz diákot oktató, országos hírű intézményt a megye anyagi nehézségeire hivatkozva korábban egyházi alapítványnak szerette volna átadni. A kezdeményezés ellen rövid idő alatt csaknem tízezer aláírás gyűlt össze, a cégbíróság pedig megtagadta a szervezet bejegyzését.
Időközben Tatai-Tóth András, MSZP-s országgyűlési képviselő, az iskola volt igazgatója a minisztériumban elérte, hogy a miniszter közoktatási megállapodást kössön a gimnázium tehetséggondozó alapítványával, amely így átvehetné az intézmény működtetését.

A tatai képviselő-testület fideszes tagjai a megyei közgyűlés ülése előtti napon hoztak döntést, hogy a városi tulajdonban lévő Városkapu Zrt. mint kiemelten közhasznú szervezet vegye át az iskola fenntartását, mivel a társaságnak szerintük joga van támogatásra szerződni a minisztériummal.

A megyegyűlés ülésén szót kapott Tatai-Tóth András, aki felolvasta az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkárának levelét, miszerint csak alapítvánnyal és társadalmi szervezettel kötnek megállapodást, "arra nem volt még példa, hogy helyi önkormányzat által létrehozott nonprofit szervezettel kössön közoktatási megállapodást a miniszter".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását