2024. május 3. - Tímea, Irma

Az atomerőmű meghibásodása nem jelentett veszélyt

Sem Szlovénia, sem Magyarország lakosságára nem jelentett veszélyt a szlovéniai Krskó atomerőművében történt meghibásodás - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szerdán este az MTI-vel. Az esemény előzetes besorolása a nemz
2008. június 5. csütörtök 07:02 - Hírextra

Dobson Tibor, az OKF szóvivője elmondta: főigazgatóságuk a szlovén társszervtől kapott tájékoztatást az esetről.

Egy úgynevezett nem jelentésköteles meghibásodás történt az atomerőműben, a hűtőcső hibásodott meg. A hibát kijavították, a lakosságra és Magyarországra nem jelentett veszélyt - tette hozzá.

Szerdán magyar idő szerint 15 óra 7 perckor történt az úgynevezett "üzemi esemény" a szlovéniai Krsko atomerőműben - tájékoztatta a távirati irodát az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója szerdán éjszaka.

Rónaky József közleményében a szlovén nukleáris biztonsági hatóság (SNSA) tájékoztatását ismertette, mely szerint Krskóban kismértékű, az erőmű normál üzemi rendszereivel kompenzálható (2,5 m3/h) mennyiségű primerköri hűtőközegfolyást észleltek. A folyás helye az egyik főkeringtető szivattyú közelében található. Az üzemeltető személyzet este fél nyolcra leállította az erőművet. A leállításig körülbelül 11,2 m3 hűtőközeg került ki a primerkörből. - tette hozzá a főigazgató.

A leállítás után a reaktor hűtőkörét nyomásmentesítik, így a folyás mértéke folyamatosan csökken. A reaktort a következő néhány nap alatt olyan hőmérsékletre hűtik, hogy a személyzet biztonságosan megállapíthassa a hűtőközegvesztés pontos helyét, és megszüntethesse az úgynevezett tömörtelenséget - tájékoztatott Rónaky József a közeljövő várható történéseiről, majd ő is megerősítette, hogy semmilyen radioaktív kibocsátás nem történt, s ilyen jelenség nem is várható.

Az esemény előzetes besorolása a nemzetközi eseményskála szerint INES 0 - közölte.
A szlovéniai Krsko atomerőművéről szólva a főigazgató kitért arra, hogy az erőmű egyetlen blokkja amerikai (Westinghouse) tervezésű, s nyomottvizes reaktorral üzemel.

Az atomerőmű a szlovén-horvát határ közelében, a magyar határtól 80 kilométerre található. A reaktor elektromos teljesítménye: 664 MW. A reaktort két hűtőkörrel hűtik, amelyekben egy-egy főkeringtető szivattyú és egy-egy álló elrendezésű gőzfejlesztő található.

Az Európai Bizottság szerdán este jelentette be, hogy értesítést kapott Szlovéniából, hogy folyadék szivárog Szlovénia délnyugati részén fekvő krskói atomerőmű fő hűtőrendszeréből. A tájékoztatás szerint az erőmű biztonságos leállításának folyamatát megkezdték, veszélyes anyag jelenlétét a közelben nem észlelték. Brüsszel értesítette az EU-tagországokat az incidensről.

A nemzetközi nukleáris eseményeket az úgynevezett INES-skálán (Internatinal Nuclear Event Scale) szerint sorolják be, hogy a lakosságot azonnal és összehasonlíthatóan lehessen tájékoztatni az atomerőművek által jelentett események, üzemzavarok és balesetek biztonsági jelentőségéről.
Az eseményskálát a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezetének Nukleáris Energia Ügynöksége (OECD Nuclear Energy Agency, NEA) dolgozta ki. A skála üzemzavaroknál három, a baleseteknél négy szintet különböztet meg.

A skála bármely szintjéhez tartozó eseményt jelenteni kell a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) bécsi központjának, valamint más, a helyi és nemzetközi egyezmények által megjelölt szerveknek - mindig az egyes fokozatok szerint előirt időtartamon belül.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását