2024. április 29. - Péter

Nyelvtudás és tapasztalat kell

A cégek csaknem kétharmada műszaki vagy gazdaságtudományi diplomásokat keres az álláshirdetésekben; a meghirdetett pozíciók 61 százalékában feltétel a nyelvtudás, 59 százalékában pedig munkatapasztalatot is elvárnak a munkaadók - derül ki az Educatio Kht.
2008. június 26. csütörtök 15:00 - Hírextra
Az álláshirdetésekben a műszaki és a gazdaságtudományi diplomások a legkeresettebbek, a megvizsgált hirdetések 60 százaléka nekik szólt, 7-9 százalékos volt az orvos- és egészségtudományi, valamint a jogi-igazgatási és 4 százalék körüli az informatikai képzés részesedése. Csupán 1-2 százalék körüli volt a bölcsészeket, természet- és társadalomtudósokat, agrárszakembereket és pedagógusokat kereső hirdetések aránya - olvasható az MTI-hez csütörtökön eljuttatott összegzésben.

A gazdasági diplomásoknak meghirdetett állásoknál a leggyakrabban beszerzőket, könyvelőket, tanácsadókat, kontrollereket, értékesítőket, logisztikusokat, pénzügyi-számviteli szakembereket, elemzőket, HR- és marketing-munkatársakat keresnek.

Az álláshirdetések 61 százalékában az alkalmazás feltételeként legalább egy, 14 százalékában két nyelv - legáltalánosabban tárgyalóképes - ismeretét várják el a pályázótól. Az elvárt nyelvek közül az angol szerepel első helyen (61 százalék), a második, jócskán lemaradva a német (15 százalék).

Nehézzé teheti a diplomások elhelyezkedését a munkatapasztalat hiánya. Az álláshirdetések 59 százalékában ugyanis valamilyen meglévő, szakterülethez kötődő - általában 2-5 év közötti - munkatapasztalatot várnak el a jelentkezőktől. Egyértelműnek tűnik, hogy a gyakorlattal rendelkező diplomások előnyt élveznek a munkakeresés során, vagyis a pályakezdők elhelyezkedési esélyei valamivel rosszabbak. Mindössze a hirdetők 2 százaléka jelezte, hogy kifejezetten pályakezdővel szeretné betölteni a meghirdetett állást.

A végzettség, a nyelvtudás és a munkatapasztalat mellett különféle egyéb készségeket, jártasságokat is elvárnak a munkaadók. Ezek közül is a leggyakoribb említés a számítástechnikai ismeret (1221 hirdetésben), az egyéb szakmai ismeret (822), a jogosítvány (533). A készségeken kívül a leggyakoribb elvárás az erkölcsi bizonyítvány (665) és a saját autó (457).
Vannak kevésbé konkrét feltételek is, amelyek többnyire személyes tulajdonságokra vonatkoznak. Ezek között a nyitottság, a tolerancia, a pontosság, a lojalitás, a munkavégzéshez kapcsolódóan pedig a dinamizmus, a problémamegoldó készség, a motiváció, a kommunikációs készség, az adminisztratív képesség, az íráskészség, a stressztűrés, a terhelhetőség szerepel az elvárások között.

A kutatási adatokból kiderült, hogy az álláspiac Budapest-központú, a hirdetők több mint 40 százaléka ugyanis fővárosi székhelyű. A községekben működő cégek jelentkezése nagyon alacsony, az 5 százalékot sem éri el. Ugyancsak feltűnően kevés, 3 százalék alatti a külföldi munkahelyet kínáló hirdetések aránya.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását