2024. április 26. - Ervin

Pánikpénzt "spájzolt" az MSZP?

A Fidesz szerint felvetődik a gyanúja annak, hogy a szocialisták az előre hozott választásokra "spájzolták" azt a 450 milliárd forintot, amelyre az államháztartási hiányadatok korrigálása után derült fény - mondta Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakció
2008. október 2. csütörtök 12:24 - Hírextra
A Fidesz - egy nappal ezelőtti bejelentésének megfelelően - a házbizottság csütörtöki ülésén kezdeményezte, hogy a parlament függessze fel a 2007-es zárszámadás tárgyalását, mert a kormány által beterjesztett 2007-es zárszámadásban 5,5 százalékos hiány szerepel, azonban kiderült, hogy a Pénzügyminisztérium 450 milliárd forinttal tévedett, és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint csak 5 százalékos lett a hiány.

Emiatt Varga Mihály, a költségvetési bizottság fideszes elnöke azt is javasolta, hogy a testület hallgassa meg a Pénzügyminisztérium, a Központi Statisztikai Hivatal és az Állami Számvevőszék illetékeseit.

Répássy Róbert értékelése szerint a KSH leleplezte a kisebbségi kormányt, amely nem tud elszámolni a 2007-es költségvetésből 450 milliárd forinttal. "Felmerül a gyanúja, hogy ezt a pénzt az MSZP az előre hozott választásokra spájzolta" - fogalmazott a politikus, aki szerint a bizottsági ülésen tisztázható, hogy megalapozott-e ez a gyanú.

Arra a felvetésre, hogy az előre hozott választás lehetősége ebben az évben vetődött fel, a zárszámadás viszont a tavalyi költségvetésről szól, Répássy Róbert azt mondta: a költségvetés egy zárt rendszer, amiből nem tűnhet el pénz, így felmerül a gyanúja annak, hogy valamifajta átcsoportosítással, "trükkök százaival spájzolták" ezt az összeget.

Répássy Róbert hangsúlyozta: jól ismert ez a szocialista módszer, hiszen szintén "trükkök százaival verték át" egész Magyarországot, a köztársasági elnököt és az Európai Uniót, amikor 2006-ban meghamisították a gazdasági adatokat.

Mint mondta, ez pénz csaknem a duplája annak a 250 milliárd forintnak, amelyet kivontak az egészségügyből, és ami miatt az ágazat a működésképtelenség szélére jutott.

Az ügy előzménye, hogy a fideszes képviselők kedden este emiatt kivonultak a parlamentből a 2007-es költségvetés végrehajtásáról szóló javaslat általános vitájáról. A csütörtöki házbizottsági ülésen Répássy Róbert szerint Szili Katalin házelnök arra tett ígéretet, hogy a jövő héten visszatérnek erre a kérdésre, mert a zárszámadási törvény tárgyalását hétfőhöz egy hétre folytatja a parlament.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását