2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Tőkés az avatáson

Hazugságra, elhallgatásra nem lehet építeni a jövőt, az igazság viszont meghozhatja a nyugalmat és a biztonságot - a többi között erről beszélt Tőkés László szerdán Dunavarsányban, a Trianon Emlékpark avatási ünnepségén.
2008. június 4. szerda 18:17 - Hírextra
A királyhágó-melléki református püspök, európai parlamenti képviselő elmondta, hogy az 1920-as trianoni békediktátum jobbára ma is tabunak számít a politikai közbeszédben.

Úgy fogalmazott: manapság is lényegében egyfajta belső Trianon gyengíti a nemzetet, öncsonkítás folyik, a felejtés, a térvesztés, a demográfiai hullámvölgy jellemzi a valóságot.

A nemzetnek a püspök szerint szüksége van az egészséges önvédelemre, szembe kell nézni a múlttal, és a tanulságok levonása után a kiút megkereséséhez elengedhetetlen egy nemzetstratégia kidolgozása. Ebben a határok feletti nemzetegyesítés, az autonómia kérdésének tisztázása hangsúlyos szerepet kell, hogy kapjon. A kormánynak kezdeményeznie kell a tárgyalást ezen ügyekben az utódállamokkal - közölte Tőkés László.

Az ünnepségen Bóna Zoltán (Fidesz), a Pest megyei, hétezer lakosú Dunavarsány polgármestere arról beszélt, hogy a testület egyhangú döntése alapján határozták el a város központjában a Trianon Emlékpark kialakítását. A településen ugyanis magas számban élnek az elcsatolt országrészekről ide költözött családok.

A 12 millió forintból kialakított emlékparkba egy mívesen megmunkált székely kapun lehet belépni. Középen haranglábat állítottak fel, amely mostantól minden nap 16 óra 32 perckor megkondul, emlékeztetve a trianoni békeszerződés megkötésének időpontjára. Apró márványlapok alatt pedig a 72 egykori vármegye területéről összegyűjtött földrögöket őriznek - mondta a polgármester.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását