2024. április 28. - Valéria

Sólyom László kenuban ismerkedett a Drávával

Sólyom László köztársasági elnök kedden, a Duna-Dráva Nemzeti Parkban tett látogatása első napján, kenuban evezve ismerkedett a Dráva-völgyének természeti értékeivel.
2008. június 3. kedd 19:06 - Hírextra
Az államfő a háromnapos túra keretében elsőként Lábodra érkezett a vidraparkba. A parkban öt-hat vidrapár él, közülük Lucával, Aladárral és Viktóriával személyesen is találkozhatott az államfő és kísérete.

A vidraparkból Sólyom László Vízvárra utazott, ahol az államfő kenuba szállt, hogy a körülbelül tíz kilométeres evezés közben csodálhassa meg a Dráva-völgyének természeti értékeit.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója elmondta: a körülbelül ötven hektáros nemzeti park területének különlegessége, hogy itt együtt vannak jelen az ártéri erdők és a vizes élőhelyek.

A nemzeti park területén jelenleg 30 természetvédelmi őr dolgozik, de mint az igazgató kiemelte, 40-45 emberre lenne szükségük.

Závoczky Szabolcs elmondta azt is, hogy a park télen-nyáron biztosít közmunkát a helyieknek. A Duna-Dráva Nemzeti Parkot évente 160 ezer turista látogatja - tette hozzá.

A Duna-Dráva Nemzeti Park 1996 tavaszán, Magyarország területén jött létre a Duna Sió-torkolat és az országhatár közötti szakasza, illetve a Dráva mentén fekvő, s részben korábban, részben a nemzeti park megalakulásával védetté nyilvánított, összesen 49.479 hektár kiterjedésű területen. A Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi felügyeleti köre Somogy-, Baranya- és Tolna megye területére, azaz a Dél-Dunántúlra terjed ki, ahol magán a nemzeti parkon kívül három tájvédelmi körzet és 22 önálló természetvédelmi terület található.

A Dél-Dunántúl legnagyobb része dombsági táj, melyből a Mecsek- és a Villányi-hegység szigetként emelkedik ki. E dombvidéket keletről és délről a Duna és a Dráva hordalékával feltöltődött síkságok szegélyezik, így a természetvédelmi oltalom alatt álló területek a nyílt vízfelületektől kezdve a különböző lombos erdőtípusokon át, a száraz szikla- és homokgyepekig nagyon sokféle élőhelyet foglalnak magukba.

Sólyom László országjáró sorozatának első állomásaként, még 2007 januárjában, a Körös-Maros Nemzeti Parkba látogatott, 2007 májusában a Fertő-Hansági és Őrségi Nemzeti Parkba utazott, tavaly októberben az Aggteleki Nemzeti Park nevezetességeit tekintette meg, míg 2008 áprilisában a Duna-Ipoly Nemzeti Park működési területén tett látogatást. A mostani túra a sorozat ötödik állomása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását