2024. április 18. - Andrea, Ilma

Nevetséges vérnyomás

A jóga-nevetés klubjaiban a vendégek vérnyomása néhány hét alatt jelentősen csökken. Az Amerikai Hipertónia Társaság kongresszusán figyelmet keltett egy indiai előadás, melyben ismertették a légzésgyakorlatok, a relaxáció és a nevetés együttes hatását a v
2008. június 3. kedd 18:59 - Hírextra
Közhely, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer, de ritkán voltak ennek tanulmányozására megfelelő tudományos vizsgálatok. Madan Kataria indiai doktor és munkacsoportja egy jóga-nevetés klubban foglalkozott a vérnyomás és a stressz hormonok alakulásával olyan felnőtteken, akik rendszeresen jártak ilyen foglalkozásokra.

"A jóga-nevetés alapelve, hogy bárki kacaghat bármikor, ha erre nincs is semmi oka" - mondotta Dr. Kataria, a mozgalom alapítója. "Nem kellenek viccek, bármiféle humor vagy tréfa. Még boldognak sem kell lenni hozzá. Mi csak összegyűlünk és testgyakorlatként elkezdünk nevetni. Ha látjuk egymást, a nevetés igazi és látványosan ragadós".

A jóga-nevetés első klubja 1995-ben alakult és akkor még csak öten voltak. Ma 60 országban hatezernél több ilyen társaság tagjai találkoznak rendszeresen és a most ismertetett vizsgálat célja az volt, hogy bizonyítsa, mennyire egészséges ez a mozgalom.

A vizsgálat alanyai az információs technológiai iparban dolgoztak, ahol kiemelkedő stresszhatás érvényesül. A résztvevők - 200 férfi és nő - rendszeresen összejöttek jóga-nevetés céljából, ami átlag 20-30 percig tartott. Ilyenkor a klubtagok egymást nézve egy percig nevetnek, majd a kacagást mély légzés és relaxáció követi. Ezt ismétlik a találkozó végéig.

A 200 vizsgálati személy három héten keresztül hetenként kétszer találkozott. A nevetéses kezelés végén a kacagással kezeltek szisztolés vérnyomása - a vérnyomás első számértéke - átlag nyolc higanymilliméterrel csökkent. Volt egy száz személyből álló kontrollcsoport is, amelyiknek tagjai nem vettek részt ilyen programban: ezeknek a vérnyomása nem változott.

Mind a jógázó vizsgálati csoportban lévők, mind a kontroll-résztvevők laboratóriumi méréseit elvégezték a program elején és végén. A stresszhormonnak tartott kortizol szintje a nevetők vérében jelentősen csökkent és a kérdőíves adatok is arra utaltak, hogy a kombinált nevetés-légzés-relaxáció gyakorlatok hatására a stressz már nem érvényesült olyan mértékben, mint előtte.

A mozgalom alapítója és a vizsgálat vezetője szerint "a megfelelő élettani és biokémai változásokhoz röhögni kell. A nevetés a valóságban csak másodpercekig tart. A hatáshoz ennél többre van szükség. A jóga-nevetés során hosszan röhögünk, ami már élettani változásokat is előidéz".

A szakértők úgy látják, hogy a tényleges hatás a légzésgyakorlatoknak köszönhető. A magas vérnyomás nem-gyógyszeres csökkentésére a relaxáció minden formáját használják, jó kezdeti eredménnyel és ezek az eljárások a gyógyszeres kezelés kiegészítésére is alkalmasak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását