2024. április 25. - Márk

Kalapács alatt Roosevelt utolsó csekkje

Franklin Delano Roosevelt (FDR) híres puha kalapja, az általa aláírt utolsó csekk és a róla halála napján készített festményvázlatok is kalapács alá kerülnek azon a két árverésen, amelyek közül az elsőt június 7-én, a másodikat valamikor ősszel tartják.
2008. május 31. szombat 11:52 - Hírextra
Az Egyesült Államok 32. elnöke 1933-tól 1945-ig, a nagy gazdasági válságtól a második világháború végső szakaszáig vezette az országot.

Két magángyűjtő, Joseph és Deborah Plaud több száz tárgyat gyűjtött össze róla és családjáról, szakértők szerint ez a legnagyobb a hasonló témájú gyűjtemények közül. Azért rendeznek belőle két árverést, mert több mint 1100 tárgyból áll - az elsőn 568 találhat új gazdára.

A Heritage Auction Galleries által rendezendő június 7-i aukción lehet majd licitálni egyebek között FDR Tiffany karórájára, amelyet a jaltai konferencián viselt, értékét 4-6000 dollárra becsülik
(620.000-930.000 Ft). 12.000 dollárról indul a licit annak az imádságnak az eredeti fogalmazványáért, amelyet az amerikai elnök mondott a Fehér Házban a szövetségesek 1944. június 6-i normandiai partraszállása előtt.

Nem tudni, mennyiért cserél majd gazdát a Roosevelt által halála előtt három nappal aláírt utolsó csekk - amely mindenesetre 1800 dollárról szólt, Eleanor nevére.

Joseph Plaud és felesége annyi tárgyat, emléket gyűjtött össze, hogy végül a Massachussetts állambeli Worcesterben saját Roosevelt-múzeumot nyitottak. A város azonban a gyűjteménynek helyt adó épületeket eladta, ekkor a házaspár bezárta a múzeumot és úgy döntött, hogy eladja a gyűjteményt.

Remélik azonban, hogy kollekciójuk igazán fontos darabjait a New York-i Hyde-parkban, FDR egykori otthonában működő hivatalos Roosevelt-múzeum szerzi majd meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását