2024. április 23. - Béla

Ügydöntő népszavazás kell

Ügydöntő népszavazást szeretne a Fidesz és a KDNP gádorosi szervezete, hogy az önkormányzat ne tudja folytatni az erdélyi Szovátán megkezdett üdülőház építését - tájékoztatta a kezdeményezés egyik támogatója, Jámborcsik László független önkormányzati képv
2008. május 28. szerda 16:44 - Hírextra
Elmondta: a Békés megyei község ugyanis néhány éve saját közhasznú társaságán keresztül előbb telket vett, majd egy üdülőház felépítésébe kezdett Szovátán. Eddig 25 millió forintot költöttek a projektre, ám még legalább 55 millió forintra lenne szükség a befejezéshez. A testület korábban hitel felvételével próbálkozott, legújabban pedig kötvény kibocsátásáról döntöttek, hogy előteremtsék az üdülőház építéséhez szükséges forrást.

Jámborcsik szerint ilyen célra nincs pénze Gádorosnak, hiszen a különböző intézményi felújításokhoz sincs meg a pályázatok benyújtásához szükséges önrész.

A képviselő úgy gondolja, hogy nagy a lakossági felháborodás a szovátai beruházással kapcsolatban, és bízik abban, hogy a mintegy 3.300 választópolgár 25 százaléka aláírásával fogja támogatni kezdeményezésüket.

Egy magánszemély időközben, még május 19-én be is nyújtotta a helyi választási bizottsághoz a népszavazásra bocsátandó két kérdést, amelyek közül az egyik azt célozza, hogy az önkormányzat csak a közigazgatási határon belül használhasson fel hitelből származó forrást, a másik pedig az üdülő jelenlegi állapotában való értékesítéshez kér lakossági felhatalmazást. A bizottságnak 15 napja van a hitelesítésre.

Prozlik László, a község polgármestere az MTI érdeklődésére elmondta, hogy a szovátai építkezést termelő beruházásként értelmezi, hiszen a szakértői számítások szerint a kész üdülőház nemcsak a kamatot termeli ki évente, hanem további bevétellel is kecsegtet. A tervek szerint egyébként az üdülőben a gádorosiak kedvezményesen pihenhetnek.

"Aki járt már Szovátán, az tudja, hogy nemcsak gyönyörű a vidék, hanem idegenforgalmi szempontból komoly fejlődés előtt áll" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását