2024. május 7. - Gizella

Gyanús telekügylet Szombathelyen

A városi közgyűlésen vitatná meg a Kőszegi utcai telekügylet szerintük gyanús körülményeit a szombathelyi Fidesz, ezért csütörtökön javasolni fogják a kérdés napirendre tűzését - közölte sajtótájékoztatóján kedden Lazáry Viktor, a Fidesz-KDNP szombathelyi
2008. május 27. kedd 15:00 - Hírextra
A Fidesz szombathelyi frakciója szerint ugyanis szabálytalanul, a pályázati feltételekkel ellentétes módon, az önkormányzat vagyonrendeletének megsértésével került a pályázó cég tulajdonába az ingatlan, melynek tulajdoni lapjára állításuk szerint hónapokat késve jegyezték be az önkormányzat visszavásárlási jogát. Ezzel lehetővé tették azt, hogy időközben az ingatlan jelzáloggal terheljék meg, ami szintén szabálytalan, és álláspontjuk szerint a visszavásárlási jog csorbítását jelenti.

A szombathelyi önkormányzat 2005 októberében azzal a megkötéssel értékesítette pályázat útján több mint ötezer négyzetméteres belvárosi ingatlanját, hogy a telken a nyertes ingatlanfejlesztő cég - amely Czeglédy Csaba jelenlegi szombathelyi szocialista alpolgármester üzlettársainak tulajdona - három éven belül köteles parkolóházat építeni, az építkezés azonban egyelőre még meg sem kezdődött, a határidő lejártáig pedig a Fidesz megítélése szerint nincs is esély a befejezésére.

Az önkormányzat az adás-vételi szerződés szerint - az eredetihez közelítő áron - visszavásárlási joggal rendelkezik az ingatlanra, ennek ellenére az önkormányzati tulajdonú Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. korábban olyan javaslatot tett, amely szerint az egykori ár többszöröséért kellene visszavásárolni a területet. Ez váltotta ki az ellenzéki képviselők tiltakozását.

Czeglédy Csaba az MTI-nek korábban úgy nyilatkozott, hogy valóban baráti és üzleti kapcsolatban áll a befektető cég tulajdonosaival, de a parkolóházprojektben nem érdekelt. Hangsúlyozta: amikor 2005-ben a cég pályázat útján nyílt liciten megvásárolta a terület, ő sem képviselő, sem alpolgármester nem volt az önkormányzatban.

Hozzátette: anyagi érdekeltsége jelenleg sem fűződik a parkolóügylethez, az általa vezetett cégnek pedig az is elfogadható lenne, ha üzleti partnerük esetleg másik biztosítékot kínálna fel a kérdéses telek helyett.

A Fidesz szerint viszont az értékes belvárosi területet meg sem szerezhette volna a pályázat nyerteseként kihírdetett cég, hiszen végül csak egyetlen érvényes pályázat érkezett be az önkormányzathoz, ezért az eredeti pályázati feltételek és az önkormányzat vagyonrendelete szerint azt eredménytelennek kellett volna nyilvánítani.

Lazáry Viktor hangsúlyozta: az önkormányzatnak már akkor el kellett volna állnia a végül mégis csak megkötött szerződéstől, amikor megtudta, hogy a visszavásárlási joggal terhelt ingatlanra jelzálogot jegyeztettek be. Megfogalmazása szerint "érdekes körülmény" az is, hogy a körzeti földhivatal az önkormányzat visszavásárlási jogát csak nyolc hónapos késéssel jegyezte be.

Megemlítette, hogy a Vas Megyei Földhivatal vezetője szintén egy volt szocialista politikus, László Győző, a város korábbi szocialista alpolgármestere.

"Legalább három szocialista politikus tudott tehát arról, hogy az önkormányzat visszavásárlási jogának bejegyzése nyolc hónapot késett, így korábban bejegyzésre kerülhetett a Czeglédy által felvett hitel biztosítéka: Ipkovich György polgármester, Czeglédy Csaba alpolgármester és László Győző korábbi alpolgármester, aki jelenleg a megyei földhivatalt vezeti" - mondta.

László Győző az MTI megkeresésére kedden kijelentette: nem volt tudomása a konkrét ügyről, arról csak a Fidesz sajtótájékoztatója után, a sajtó érdeklődése miatt tájékozódott.

Az ügyet az illetékes körzeti földhivatalban intézték, ennek napi ügyeiben szavai szerint a megyei földhivatal vezetője "nem rendelkezik hatáskörrel". Hangsúlyozta: hat éve köztisztviselő, nem foglalkozik aktívan politikával, a személyét ért alaptalan feltételezéseket pedig határozottan visszautasítja.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását