2024. április 26. - Ervin

"A Fidesz túszul ejti a betegeket "

A politikai őrületnek a betegellátás nem láthatja kárát, ezért az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) annak a kórháznak is átutalja majd az ellátásért a pénzt, amelynek önkormányzati fenntartója nem hajlandó aláírni az új finanszírozási szerződést.
2007. március 9. péntek 19:25 - Hírextra
Így reagált Molnár Lajos pénteken arra a fideszes bejelentésre, hogy az ellenzéki párt nem fogadja el döntését az áprilistól életbe lépő kórházátalakításról és a Fővárosi Bíróságon megtámadja a miniszter határozatát. A Fidesz túszul ejti a betegeket, de nemcsak őket fenyegeti, hanem az egészségügyi dolgozókat is - kommentálta a miniszter az ellenzéki párt bejelentését. Elmondta: van jogi megoldás erre a helyzetre is. Ha a kórházfenntartó önkormányzat egyoldalúan elutasítja az új finanszírozási szerződést, ez azt is jelenti, hogy nem veszi fel a kórház számlájáról az átutalt állami pénzt. Ha mégis hozzányúlnának, az jogilag ráutaló magatartásnak számít, tehát azt jelenti: elfogadják az új szerződést. Így azoknak a kórházaknak is lesz finanszírozási szerződése, amelyek tulajdonosai nem írják alá a dokumentumot.

A kórházátalakítás miatt körülbelük 7500 egészségügyi dolgozónak, közülük 1500 orvosnak kell munkahelyet váltania. Átképzésükre, áttelepülésük támogatására a tárca 4,5 milliárd forintot különített el - jelentette be a minsizter. Az álláskereső egészségügyiseket a területi Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatok is segítik majd az elhelyezkedésben.

Több mint 4 ezer oldalon foglalta össze a tárca az új kórházi struktúrához kapcsolódó területi ellátási kötelezettség részleteit. Tehát ebben a vaskos dokumentumban írják le pontosan: ki hova fordulhat a bajával. Elképzelhető, hogy lesznek benne hibák, a minisztérium ezek kiszűrésére az OEP-en belül munkacsoportot állított fel. Mindazok, akik ennek alapján nem kapnak választ arra, melyik kórház köteles fogadni, hol kapják meg garantáltan az ellátást, felhívhatja a csoportot a 350-3202-es telefonszámon, valamint emailben is segítséget kérhet: korhaz@oep.hu. A www.terapia2007.hu honlapon pedig szintén hasznos információkhoz juthatnak az érdeklődők - mondta Horváth Ágnes a tárca államtitkára pénteki tájékoztatóján.

A tárca csütörtöki döntése azt jelenti, hogy országosan 9000 kórházi ággyal lesz kevesebb. A kapacitáscsökkentés miatt felszabaduló összes pénzt a tárca visszaforgatja az egészségügybe - mondta az államtitkár. Például ebből a pénzből fedezik majd a járó- és fekvőbetegellátás megemelt finanszírozását, az "egynapos sebészetek" kialakítását - tette hozzá.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását