2024. március 29. - Auguszta

Tárgyalások a határon túli magyarokról

Magyarország schengeni csatlakozásával a magyar-magyar kapcsolatban kihívás keletkezik - mondta Kiss Péter kancelláriaminiszter, miután hétfőn hivatalában fogadta a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és a Magyar Nemzeti Tanács (MNT) elnökét.
2007. november 12. hétfő 12:46 - Hírextra

"Ez a kihívás azt jelenti: hogyan lehet azokkal a határon túli magyar kisebbségekkel fenntartani a kapcsolatot, akik számára a schengeni határ kötelezettségeket teremt" - mondta Kiss Péter a találkozót követő sajtótájékoztatón.

A kancelláriaminiszter emlékeztetett: már korábban bejelentették, hogy a Szülőföld Alap módosításával újabb támogatási formát léptetnek életbe: a kapcsolattartás támogatását. Ez elsősorban Kárpátalja és Vajdaság esetében jelent lehetőséget arra, hogy a korlátozó intézkedésekkel szemben támogatni tudjuk a kapcsolattartást - tette hozzá.

Kiss Péter elmondta, hogy a szervezetek elnökeivel a keddi Gyurcsány-Kostunica miniszterelnöki találkozó előkészítéséül is tárgyalt.

Pásztor István, a VMSZ elnöke a megbeszélést követően úgy fogalmazott: "a két ország közötti kapcsolat messze nem olyan szinten van, nem bontakozott ki olyan mértékben, mint ahogy az lehetséges volna".

Reményét fejezte ki, hogy a keddi találkozó újabb lendületet tud adni magyar-szerb kapcsolatoknak.
Pásztor István szerint a Gyurcsány-Kostunica találkozó megkerülhetetlen kérdései között szerepel az "a veszély, amely a koszovói rendezésből származhat, mint esetleges negatív következmény". A kormányfői megbeszélésen a január elsejétől alkalmazásba lépő toloncegyezményből származható kérdéskör is valószínűleg szóba kerül - jegyezte meg.

Józsa László, a vajdasági magyarok országos kisebbségi önkormányzataként működő MNT elnöke közölte: a találkozón jelezték Kiss Péternek, hogy az államközi kisebbségi vegyes bizottsági ülések megtartásának további szorgalmazására van szükség.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását