2024. április 20. - Tivadar

Kedv, s öröm szerteszét

A Gyermeknap jegyében telik el a hétvége Budapesten és az ország számos településén: talán soha ennyi rendezvényt nem szerveztek még a kicsiknek és a nagyobbacskáknak, mint május 24-én és 25-én.
2008. május 24. szombat 07:04 - Hírextra

A parlament előtt, a Kossuth téren a fő téma a biztonság: a gyerekek játszva tanulhatják meg, hogyan állhatnak helyt az élet rázósabb pillanataiban. A játékos tanításra az Országos Mentőszolgálat, az Országos Meteorológiai Szolgálat, a BRFK, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, a honvédség és a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság munkatársai vállalkoztak.

Szabó Győző, Gubás Gabi és Kolovratnik Krisztián színművészek, Erdei Zsolt világbajnok és Kammerer Zoltán olimpiai bajnok, valamint Onyutha Judit időjós is gyermekeivel érkezik majd az eseményre. A részletes program a www.magyarorszag.hu/gyereknap honlapon olvasható.

Immár hagyományos a gyermeknapi rendezvény a Városligetben, a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat szervezésében. Az idén különösen nagy hangsúlyt fordítanak arra, hogy a sérült gyermekek is részt vehessenek az ünnepségen - egyrészt mint előadók, másrészt mint aktív részesei a programnak.

Minden 120 centiméter alatti gyerek, aki át tud sétálni a bejárat előtti lécen, ingyen mehet be gyermeknapon a Vidámparkba. Lesz kvízkerék, lufifújó-bajnokság és madárcsicsergést utánzó verseny is, sok-sok ajándékkal.

Családi vetélkedővel, játéksarokkal, arcfestéssel, hangversennyel, látványetetésekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert vasárnap.

Fuss a fényben Deloitte Futógála címmel rendeznek látássérültek és más fogyatékossággal élők részére futóversenyt május 25-én a Margitszigeti Atlétikai Centrumban. Az 5,2 kilométeres távon és 4X400 méteres váltófutásban vakok, látássérültek, valamint segítőik, szimpatizánsok és Waldorf-iskolások is indulnak.

Az Országos Vérellátó Szolgálat Családi Véradó Napokat rendez a hétvégén a margitszigeti Bringó Várnál, hogy a gyerekek a valóságban is megnézhessék, hogyan adnak vért hozzátartozóik. Az OVSZ játékos feladatokkal, érdekes információkkal teli füzetet készít a véradásról a gyerekek számára.

A margitszigeti Nagyrét is hagyományosan gyermeknapi helyszín: az idén is lesznek koncertek, tánc- és játszóházak, sportos és ügyességi vetélkedők és egészségügyi tanácsadást is szerveznek.

A Margitszigeti Gyermeknap keretében startol a Jetix tévécsatorna új műsora, amely a gyerekek körében az egészséges életmódra buzdít. A kétnapos hétvégi eseményen egy nagy színpadot és hat darab sátrat - egy egész Egészségvárost - építenek fel a Nagyrétnél a műsorhoz kapcsolódó kampány keretében. Koncertek, sportprogramok és játékok várják a gyerekeket, a szülők számára pedig életmód-tanácsadással szolgálnak.

Reggeli tornával indul, néptánc-oktatással és Szalóki Ági Cipity Lőrinc című koncertjével folytatódik a Petőfi-híd budai hídfőjénél lévő Zöld Pardonban május 25-én a Gyermeknap. A nagyobbacskáknak szólnak inkább a BRFK bűn- és balesetmegelőzési játékai és prevenciós bemutatói.
Az idén 60 éves Gyermekvasút két helyszínen - a Széchenyi-hegyi és a hűvösvölgyi állomásokon - várja a kicsiket és a nagyokat május 25-én. A gumikerekű kisvonaton való utazás és a hűvösvölgyi modellkiállítás kivételével a rendezvények díjmentesen látogathatók. A vonatokon a 14 év alatti gyerekek egész nap díjmentesen utazhatnak.

Mosoly és segítség a Gyermeknapon - ez a jelszava annak a versenynek, amelyet a Budapest Highland Golf Club and Academy rendez május 25-én a Mosoly Alapítvány javára. A mintegy 100 versenyző mellett - akik nevezési díjukkal támogatják az akciót - 100, az alapítvány által kiválasztott, sérült, hátrányos helyzetű gyermek ismerkedhet a golfozás izgalmas világával.

Száz tonna élelmiszer jut el a legkisebbekhez különféle gyermeknapi rendezvények keretében, az ország 103 településén. Az Adománylavina egy újszerű jótékonysági kezdeményezés, amelyet egy növényvédőszereket gyártó cég indított útjára. Az Élelmiszerbank által pályázat útján kiválasztott 144 civil szervezet osztja el a rászorulóknak az élelmiszereket.

Mága Zoltán hegedűművész május 24-én megvendégeli a Fóti Gyermekváros lakóit és más településekről származó, hátrányos helyzetű gyermekeket. A tápiószentmártoni Kincsem Lovasparkban a gyerekek kipróbálhatják a lovaglást, a minigolfot, az uszodát is. Az ökörsütéssel egybekötött ebéd után Mága Zoltán hangszerbemutatót tart és koncertet ad.

Gyermekrádió-állomás kezdi meg adását a Hungarian Kid Activity akció keretében szombaton Tatabányán HA2KID hívójellel a HIFI Számítástechnikai és Rádióamatőr Egyesületben. A rendezvény valószínűleg sok gyermek számára az amatőr rádiózással való találkozás első élményét nyújtja majd.

A diósgyőri várban - a reneszánsz jegyében - különleges várjátékokkal lepik meg az apróságokat. A pénteken kezdődő háromnapos program visszarepíti a nézelődőket a középkor izgalmas, romantikus világába. Külföldről is érkeznek különleges produkciók, ilyen az olaszországi Orte városának jelmezes zászlóforgató csoportja.

Ugyancsak a reneszánsz kort idéző programmal örvendezteti meg Paks városa a gyerekeket vasárnap. Zsonglőrszámok, vásári komédiások, mesejáték, lovagi torna, középkori vásár és harcművészeti bemutató várja a kicsiket és nagyokat.

A Nemzetközi Gyermeknapot a világ számos országában 1950. óta május utolsó vasárnapján ünneplik, a Nemzetközi Demokratikus Nőszövetség 1949. novemberi határozata alapján. A cél az akkor elmaradott, háború sújtotta országok gyermekeinek megsegítését szolgáló akciók szervezése volt.

Hasonló rendezvény már a II. világháború előtt is létezett: ez volt a gyermekhét, amely először 1931. májusában került megrendezésre, ugyancsak jótékonysági céllal.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását