2024. május 12. - Pongrác

Kezdeményező magatartást vár Fidesz

Varga Mihály szerint a világban kialakult pénzügyi válsághelyzetben a magyar pénzügyi felügyeletnek is kezdeményezőnek kell lennie, elébe kell mennie a problémáknak; a Fidesz alelnöke, gazdasági kabinetvezetője erről csütörtöki budapesti sajtótájékoztatój
2008. október 9. csütörtök 14:01 - Hírextra
A fideszes politikus ezen a héten beszélt arról, hogy Fidesz elnökségének értékelése szerint a kormány elbagatellizálja a világgazdasági válságból adódó problémákat, pedig - mint mondta - ebben a helyzetben cselekvőképes kormányra, adócsökkentésre és a pénzügyi ellenőrző rendszerek szigorítására van szükség.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere az MTI kérdésére csütörtökön azt mondta, ez utóbbi lépés egyrészt azt jelenti, hogy a magyar felügyeletnek (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete - PSZÁF) is kezdeményezőnek kell lennie, elébe kell mennie a problémáknak.

"Nem azt kell megvárni, hogy valaki feljelentést tesz vagy egy problémával előáll. Azt várjuk el, hogy kezdeményező módon történjenek meg felügyeleti vizsgálatok" - mondta.

A Fidesz alelnöke helyesnek tartja, hogy Magyarországon egységes lett a felügyeleti rendszer, de szerinte nagyon kevés visszajelzést kapnak arról, hogy a munka milyen mélységű.

"Számunkra nagyon sokszor tűnik úgy, mintha a felügyelet csak utólag reagálna a felvetődő problémákra, holott a mostani világgazdasági, pénzügyi válságból is jól látszik, hogy a felügyeleteknek elébe kell menni a problémáknak" - fogalmazott.

Szerinte a pénzügyi válság is részben azért következett be, mert olyan eszközök jelentek meg a pénzügyi világban, amelyekre a felügyeletek nem voltak felkészülve, bár ezért elsősorban az amerikai felügyeleteket kell elmarasztalni.

Varga Mihály arról is beszélt, hogy a jelenlegi helyzetben a magyar felügyeleti rendszert jobban kellene integrálni az európai rendszerbe, ugyanis a Magyarországon lévő problémák egy része is azért jelentkezik, mert olyan leánybankok vannak, amelyeknek az anyabankjaik kerülnek gondok közé.

Mint mondta, európai szintű megoldást kell keresni az európai szintű problémákra, ezért az unión belül azt az álláspontot kell képviselnie a magyar kormánynak, hogy a felügyeleti rendszer legyen egységesebb és jóval szélesebb hatáskörű.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását