2024. április 29. - Péter

Négyszáz éves jubileum

Emléktábla- és szoboravatással, új közlekedési csomópont átadásával, ünnepi képviselő-testületi üléssel és számos kulturális rendezvénnyel ünnepelték pénteken Berettyóújfaluban a város napját.
2008. május 23. péntek 18:19 - Hírextra

Szeifert Ferenc, a Hajdú-Bihar megyei település polgármestere emlékeztetett arra, hogy Berettyóújfalu történetének egyik legjelentősebb dátuma 1608. május 23-a.
Ekkor bukkan fel először a Nadányi család neve. Báthory Gábor erdélyi fejedelem e napon kelt kiváltságlevelében Nadányi Gergelynek, továbbá a hadnagysága alatt álló és harcoló száz hajdúkatonának adományozta azon birtokokat, amelyek a "Bihar vármegyében lévő Újfalu és Sz. Kozma birtokon vannak", s melyek valamikor "néhai nemzetes Horváth Mihályé voltak, de halálával és magjának kipusztulásával" a fejedelemre szállottak.

Ez a tény is indokolta, hogy Berettyóújfalu képviselő-testülete 11 évvel ezelőtt e napot nyilvánította a város napjává - mondta a polgármester.
A jeles történelmi esemény 400. évfordulóján a Nadányi Zoltán Művelődési Központ falán pénteken leleplezték Simonyi óbester emléktábláját, átadták az épület előtt átalakított új, közforgalmi csomópontot, a Vörösmarty téren pedig felavatták Báthory Gábor egészalakos bronzszobrát.
A szobor elkészítésére pályázatot írt ki a város önkormányzata. Az öt pályázó közül a helyi Kurucz Imre készíthette el 10 millió forintos költséggel az alkotást.

A képviselő-testület pénteki ünnepi ülésén ketten díszpolgári címet, hatan "Berettyóújfalu városért" kitüntetést vettek át Szeifert Ferenc polgármestertől.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását