2024. április 28. - Valéria

Éger: Nem lehet tovább szigorítani

Kidolgozta az egészségügyi reform új alapokra helyezését segítő cselekvési tervét a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal. Éger István, a Magyar Orvosi kamara elnöke a szervezet soros ülése után elmondta: a kerekasztal örül az egészségbiztosítási pénztárakról
2008. május 23. péntek 07:26 - Hírextra
Éger István az InfoRádióban azt mondta: a valódi reformok mielőbbi megkezdése előtt fel kellene mérni, milyen károkat okoztak a szférában az elmúlt két év átgondolatlan intézkedései. Úgy vélte: szükséges biztonságos, vonzó munkalehetőséggel visszahívni a szakértőket a területre.

Az orvosi kamara elnöke hangsúlyozta: ki kell dolgozni a társadalmi egészségbiztosítás szabályozási és ellenőrzési rendszerét, és meg kell teremteni a megfelelő működési keretet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár számára, emellett az Országgyűlésben létre kell hozni a társadalombiztosítási állandó bizottságot.

A szakember úgy vélte: az elmúlt évtized forráskivonásai miatt a szakterületen hosszú távú, és mintegy ezermilliárd forintba kerülő konszolidációra lenne szükség.

"Nem lehet több pénzt elvenni"

Azzal összefüggésben, hogy az Állami Számvevőszék Fejlesztési és Módszertani Intézetének nemrég készült tanulmánya szerint az egészségügyi reform folytatásaként, a konvergencia-program érdekében szigorítani kellene a háziorvosok vényírási szabályait, Éger István azt mondta: ezt a "korbácsrendeletet" már nem lehet tovább szigorítani, ha megpróbálnák, jelentős szakmai ellenállás bontakozna ki.

Nem lehet több pénzt elvenni az egészségügyből - hangsúlyozta a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

A rendelet szerint - amelynek egyelőre nem lépett hatályba minden része - az orvosoknak az azonos hatású gyógyszerek közül az olcsóbbat kell felírniuk.

Aprómunka

Az említett tanulmány egyébként azt állapítja meg, hogy az egészségügyi reformot folytatni kell, amennyiben a kormány el akarja érni az ágazatban a konvergenciaprogramban meghatározott megtakarítást.

A dokumentum szerzői szerint az egészségügyben a nagy lépések lehetősége megszűnt, most a jelentős megtakarítást eredményező szakmai aprómunkának kellene következnie.

Az ÁSZ Fejlesztési és Módszertani Intézetének főigazgató-helyettese az InfoRádióban elmondta: olyan intézkedésekre lenne szükség, amelyek nemcsak a központi költségvetés, hanem az intézmények szintjén is megtakarítást hoznak.

Pulay Gyula szerint a gyógyszerfelírást szabályozó rendelet teljes bevezetése hozzájárulna a célok teljesüléséhez.
Forrás: inforadio.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását