2024. május 4. - Mónika, Flórián

Kimagasló eredmény egy énekversenyen

Elismerő szavakkal méltatta csütörtökön a brüsszeli sajtó a világ egyik legtekintélyesebb komolyzenei seregszemléjén, a kizárólag pályakezdő művészeket felvonultató, belgiumi Erzsébet királyné versenyen a legjobb 12 közé került magyar tenor, Brickner Szab
2008. május 22. csütörtök 12:35 - Hírextra
Az évente más-más műfajban rendezett versenyen ezúttal operaénekesek indulhattak, mégpedig a hagyományoknak megfelelően éppen végzett, legfeljebb 27 éves művészek. A döntőben kettesével szerepelnek, végeredményt a hét végén hirdetnek.

A Liszt Ferenc Zeneakadémián végzett, majd a németországi Augsburgban is tanulmányokat folytató Brickner Szabolcs Meyerbeer-, Britten-, Mahler-, Verdi- és Csajkovszkij-művekkel lépett fel, és a La Libre Belgique című napilap értékelése szerint előadásával "egy világot nyitott". A sajtó egyebek között óriási tehetségként és zenei tekintélyként ír a magyar énekesről, aki mellett a hölgyek dominálta döntőben már csupán két férfi található.

Az immár több mint fél évszázados múltra visszatekintő verseny a két világháború között uralkodott I. Albert belga király felesége, Erzsébet királyné nevét viseli: az ő zeneszeretetének, műpártolásának köszönhető, hogy 1937-ben megtartották az első ilyen seregszemlét fiatal virtuóz hegedűművészek számára, majd következő évben a fiatal zongoristák léphettek a közönség elé. A verseny célja az, hogy nevet, elismerést és szereplési lehetőségeket nyújtson a tanulmányaik végén járó, de a zenei világban még koruknál fogva alig ismert művészeknek.

Az idei versenyre 83 nevezést fogadtak el. Fellépett két másik magyar, a mezzoszoprán Érsek Dóra és a szoprán Kriszta Kinga Julianna, ők azonban nem jutottak el a döntőig. Brickner mellett a fináléba két-két kanadai, francia és dél-koreai, továbbá egy-egy brit, orosz, lengyel, grúz és fehérorosz művész került.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását