2024. május 16. - Mózes, Botond

Fontosak a teleházak

Hatalmas szerep jut a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok felzárkóztatásában a teleházaknak, Magyarország pedig nemzetközileg is elismert eredményeket ért el a világhálós hozzáférést kínáló központok kiépítése, működtetése terén - hangoztatták az Inte
2008. május 22. csütörtök 15:47 - Hírextra
Míg Európában kisebbségben vannak, addig Ázsiában a többséget alkotják a társadalmon belül a szegények, írástudatlanok és más, az átlagosnál nehezebb helyzetű csoportok, a népesség internet-hozzáféréssel rendelkező 14 százaléka pedig a magasan képzettek és a városiak közül kerül ki - mutatott rá Roger Harris Hongkongban működő informatikai szaktanácsadó.

Szavai szerint ahhoz, hogy a kontinens minden polgára osztozhasson a világháló előnyeiben, 400 ezer teleházra volna szükség, ám napjainkban ezek száma Ázsiában mintegy 12 ezer, s ezek is elsősorban Indiára koncentrálódnak, ahol évente kétezer újabb intézmény nyitja meg kapuit.

A világ más tájain már az internetezés alapfeltételei is hiányoznak, mint például a villamos energia: Afrika áramfelhasználása ma még csupán akkora, mint New Yorké - árnyalta a képet Ndaula Sulah, az ugandai Ugabytes Initiative igazgatója.

Megemlítette: a gyéren lakott vidékeken ráadásul csak a költséges műholdas kapcsolattal lehet a világhálóra csatlakozni, de ennek a technológiának így is oroszlánrész jut a tudás továbbításában.

Michael Gurstein, a kanadai Centre for Community Informatics Research, Training and Development kutatási szakértője a tanácskozáson arról beszélt: a magyarországi teleházhálózat az egyik legsikeresebb és leghatékonyabb a világon. mégpedig egy olyan korban, amikor máshol visszafogják az e célra szánt pénzeket.

Ellenpéldaként hazáját és az Egyesült Államokat említette, amelyek a hátrányos helyzetűek internetkapcsolatának elősegítését visszafogták, és ennek nyomán vissza is csúsztak a szélessávot használók nemzetközi rangsorában.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását