2024. április 24. - György

Az új vírus már ellenáll a gyógyszereknek?

Először bizonyult ellenállónak a Tamiflu nevű, jelenleg legfontosabb vírusellenes gyógyszerrel szemben az új influenza vírusa - közölték hétfőn nemzetközi egészségügyi tisztviselők. A rezisztenciát egy dán páciensnél tapasztalták, aki azóta felépült az influenzából.
2009. június 30. kedd 10:56 - HírExtra
"A jó hír, hogy csak egyet találtunk" - hangsúlyozta Carolyn Bridges, az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) munkatársa.

Úgy tűnik, az ellenálló influenzatörzs olyan páciensnél fejlődött ki, aki a betegség megelőzésére szedte a gyógyszert, és nem terjedt át másra. Ez sokkal jobb változat, mint az, ha a páciens Tamiflu szedése közben kapott volna el gyógyszerellenálló törzset, amely már terjed mások körében is - tette hozzá Bridhes, a CDC influenza részlegének tudományos társigazgatója.

Fontos, hogy a gyógyszerrezisztens törzs nem mutáns törzse az új influenza vírusának, amint azt a svájci székhelyű, Tamiflut gyártó Roche közölte. A tudósok aggodalommal figyelik, nem cseréli-e ki génjeit egymás közt az új influenza vírusa és a szezonális-, netán más típusú influenzavírusok.

Amíg hatékony védőoltás nem készül, a Tamiflu és a Relenza marad a rendelkezésre álló legjobb védekezés az új influenza vírusa ellen. Bridges kiemelte, hogy Tamifluval szemben rezisztens új vírust nem találtak az Egyesült Államokban megvizsgált közel kétszáz új H1N1 vírusminta között.

Más vírustörzseknél azonban már korábban megfigyelték az ellenállóképesség kialakulását. Tavaly jelentették be az amerikai járványügyi hatóság illetékesei, hogy a leggyakoribb szezonális vírus jelentős mértékben rezisztens a Tamifluval szemben. Az egészségügyi szakemberek szerint csak idő kérdése volt, mikor bukkan fel az első rezisztens új H1N1 vírusminta is.

A dán eset elszigetelt volt, a CDC és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) útmutatói továbbra is a Tamifluval történő kezelést ajánlják. A dán páciens nemére, életkorára, betegségének időpontjára utaló adatok nem kerültek nyilvánosságra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását