2024. május 2. - Zsigmond

Túrák a Szársomlyón

Szakvezetéses túrát indított a számos növényfajnak és állatnak élőhelyet adó Szársomlyón a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság heti öt napon.
2008. május 21. szerda 13:33 - Hírextra
Magyarország legdélibb hegyvidékének - a Villányi-hegységnek - legmagasabb tömbje a Szársomlyó, amelyen 75 védett növényfaj található, közülük hét csak ezen a hegyen fordul elő az országban. Itt tenyészik az ország legritkább, igen híres növénye, a magyar kikerics. Igaz ez a növény januárban virágzik, de azért a túra résztvevői sok más érdekességet láthatnak még, például magas borsót, illatos hunyort, orchideaféléket és más botanikai ritkaságokat.

Balogh László, a túra szervezője a távirati irodának elmondta: a növényvilághoz hasonlóan az állatvilág alakulásában is érződik a mediterrán hatás. Ezért hallható óriás kabóca, de gyakorta látni pohos gyászbogarat, piros potrohú bikapókot, fűrészeslábú szöcskét, amely Magyarország legnagyobb - mérete a tíz centimétert is elérheti - szöcskefaja. A Szársomlyón él a magyar hüllőfauna ritkasága, a fokozottan védett haragos sikló is. A madarak közül kis szerencsével megfigyelhetők fekete gólyák, továbbá széncinegék és a csúcs felett keringő egerészölyvek.

A Szársomlyó tájesztétikai szempontból is különleges. Nyugatról tekintve tökéletes kúpnak látszik, délről éles gerincű hegycsúcsnak. Délkeleti oldalát nagy barázdák szántják, amelyről a mondás azt tartja, hogy az ördög szántotta.

Ezt a sok érdekes és szép látnivalót megtekinthetik, akik jelentkeznek a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett szakvezetéses túrára, amelyet hetente öt napon indít - szerdán, csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap a Villányi (Nagyharsányi) Szoborparktól délelőtt 10 órakor. További információ található a www.ddnp.hu honlapon, vagy kérhető telefonon Balogh Lászlótól a 20/913-7534-es telefonszámon.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását