2024. április 20. - Tivadar

A szén nanocsövek az azbeszthoz hasonlóan viselkednek

Az erős, sokoldalú szén nanocsövek a nanotechnológiai kutatások sztárjai az orvoslásban és az iparban. Az új anyag hosszabb távú egészségügyi következményeit az azbeszthez hasonlítja a Nature Nanotechnology című tudományos szakfolyóiratban kedden megjelen
2008. május 21. szerda 13:36 - Hírextra
Brit kutatóintézetekben és az egyesült államokbeli Feljövő Nanotechnológiák Projekt keretében egerek gyomrába injektáltak be azbesztet, valamint különböző méretű szén nanocsöveket.

A rágcsálók hashártyájában a kutatók gyulladást és felmaródásokat találtak, melyeket a hosszabb nanocsövek az azbeszthez hasonlóan váltottak ki. A rövidebb nanocsöveknek nem volt ilyen hatása.

A szén nanocsöveket már széles körben alkalmazzák elektronikus szerkezetekben, kompozit fémszerkezetekben, különféle fogyasztási cikkekben. A szerzők remélik, hogy kutatási eredményük arra ösztönzi a szén nanocsöveket felhasználó gyártókat, vizsgálják meg, milyen méretű, hosszúságú nanocsövekből készülnek termékeik.

Andrew Maynard, a tanulmány egyik szerzője úgy véli, immár nem hipotetikus a feltételezés, hogy a szén nanocsövek egy része az azbeszthez hasonlóan káros lehet. A kutatók elismerik, hogy munkájuk még csak kezdeti lépés a széncsövecskék egészségügyi hatásának feltárásában, ezért további vizsgálatokat sürgetnek.

A most közzétett kutatás során egy hét elteltével leállították a kísérleteket, és nem vizsgálták, hogy hosszabb idő elteltével kifejlődik-e a hashártya vagy a mellhártya daganata, az úgynevezett mezotelióma, amelyet eddig az azbeszthez mint kiváltó okhoz kötöttek.

Japán kutatók kísérleteikben korábban idéztek már elő mezoteliómát egerekben, ám olyan nagy dózisban juttattak szén nanocsövecskéket az állatok gyomrába, hogy szakértők megkérdőjelezik ezt az eredményt.

A szén nanocsövek átmérője általában néhány nanométer, hossza pedig néhány mikrométertől akár centiméteres skáláig is terjedhet. (A mikrométer a milliméter ezred része, a nanométer a milliomod része, egy hajszál átmérője 80 ezer nanométer körül van.)
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását